Rusia va avea în 2019 primul avion de vânătoare stealth Su-57

Aparate Su-57
Aparate Su-57 (SERGEI BOBYLEV / GETTY IMAGES)

Primul avion de vânătoare din generaţia a cincea Suhoi Su-57 produs în masă va fi livrat Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei în 2019, a declarat marţi Alexander Pekarş, adjunct al directorului general al producătorului rus de avioane Suhoi. Avionul cu tehnologie stealth are potenţialul uriaş de a moderniza armata rusă pentru cel puţin următoarele cinci decenii, deoarece şi-a dovedit deja eficienţa în timpul misiunilor de luptă din Siria, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Dacă discutăm despre programul Su-57, astăzi ne aflăm în stadiul producerii primelor avioane în serie. În 2018, am finalizat producţia şi livrarea unei serii de avioane prototip, care acum sunt testate. Pe baza contractului existent cu Ministerul Apărării, avem două avioane în procesul de producţie şi termenul limită pentru livrarea primului avion este 2019 în timp ce pentru al doilea este 2020”, a precizat Pekarsh.

“Sunt convins că vom face faţă acestei sarcini şi primul avion produs în serie va fi livrat în acest an”, a afirmat el.

După primirea primului prototip al avionului Su-57 în august 2018, Ministerul rus al Apărării a semnat un contract pentru achiziţionarea altor 15 avioane în cea de-a doua jumătate a acestui an.

Su-57 dispune tehnologie stealth, este capabil să menţină o viteză de croazieră supersonică, are la bord echipamente radio-electronice avansate, inclusiv un calculator onboard de mare capacitate, un sistem de radar avansat şi armament plasat în interiorul fuselajului său. Avionul poate monitoriza 60 de ţinte şi poate deschide focul asupra a 16 dintre ele simultan.

Potrivit companiei ruseşti Tactical Missiles Corporation, avioanele de vânătoare Su-57 vor avea capabilitatea de a lansa din aer rachete hipersonice la începutul anului 2020.

În condiţiile deteriorării relaţiilor ruso-americane după anularea Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), lucru care l-a determinat pe preşedintele rus Vladimir Putin să critice SUA pentru “demolarea” securităţii globale, televiziunea de stat rusă a listat în urmă cu câteva zile mai multe structuri militare din SUA pe care Moscova le-ar putea lovi în cazul unui atac nuclear.

Raportul, neobişnuit chiar şi luând în considerare standardele uneori belicoase ale televiziunii de stat ruseşti, a fost difuzat la câteva zile după ce Putin a afirmat că Rusia este pregătită din punct de vedere militar pentru o criză în stilul “Crizei rachetelor din Cuba” în cazul în care SUA doreşte una, potrivit Reuters. Raportul a adăugat că o rachetă că o rachetă hipersonică dezvoltată de ruşi va fi capabilă să lovească acele ţinte în mai puţin de 5 minute.

Ţintele au inclus Pentagonul, reşedinţa prezidenţială Camp David din statul american Maryland, Fort Richie, un centru de pregătire militară din Maryland ce a fost închis în 1998, McCellan, o bază a Forţei Aeriene americane din California închisă în 2001 şi Jim Creek, o bază pentru comunicaţii maritime din statul Washington, potrivit Reuters.

În prezent, rachetele hipersonice pot penetra scuturile antirachetă americane, şi, prin urmare, orice sistem de rachete sol-aer care protejează aceste ţinte importante ar fi fără putere în cazul unui atac, mai susţine Zero Hedge.

De asemenea, este posibil ca Moscova să desfăşoare avioane de luptă Su-57 în regiunea Eurasia pentru a asigura o schimbare de putere geopolitică în defavoarea SUA, cu scopul de a susţine proiectele de dezvoltare economică aflate în derulare în prezent.

În noiembrie 2018, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video care demonstrau performanţa în luptă a avioanelor Su-57 în Siria.

Parlamentarul rus Vladimir Gutenev, membru al Comisiei de experţi privind industria aviaţiei din cadrul Parlamentului Rusiei, a declarat recent agenţiei ruse de ştiri Sputnik faptul că avioanele Su-57 vor costa jumătate din costurile pentru avioanele de luptă stealth american F-22 Raport şi F-35 Lightning II. Potrivit unor surse publice, avionul F-22 costă 146,2 milioane de dolari, iar F-35 costă între 83 şi 108 milioane de dolari.