Rusia trimite noi nave militare înspre Siria

Vasul rusesc CCB-201 trece Bosforul, 5 septembrie 2013, pentru a se deplasa către coasta Siriei (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.09.2013

Rusia va trimite mai multe nave de război înspre coastele siriene, întărindu-şi puterea militară în zonă, într-o "mişcare" despre care Moscova afirma că va ajuta la prevenirea unui atac american la adresa aliatului său, preşedintele Bashar al - Assad.

Nava de debarcare Nikolai Filcenkov a plecat din portul Sevastopol şi se îndreaptă către Siria, după ce a făcut escală vineri la Novorossusk, "pentru a prelua o încărcătură specială", conform declaraţiilor făcute de oficialii ruşi. Alte trei nave vor fi trimise pe Mediterană în curând.

Filcenkov va fi urmată de fregata Smetlivi, ce va fi trimisă înspre Siria undeva în intervalul 12-14 septembrie şi de corveta Shtil şi nava lansatoare de rachete Ivanovets la sfârşitul lunii, a dezvăluit pentru agenţia de ştiri RIA un înalt oficial din marina rusă, sub protecţia anonimatului.

Ministerul Apărării a refuzat să comenteze cu privire la rapoartele despre trimiterea navelor de război în Mediterană, însă ministrul adjunct al apărării, Anatoli Antonov, a declarat, joi, că marina rusă are, în prezent, un " grup destul de puternic " de nave în zonă.

Rusia, care, aşa cum confirmă Antonov este o prezenţă militară puternică în apele siriene, a trimis în zonă în ultimele zile mai multe alte nave, printre care nave lansatoare de rachete, distrugătoare, o navă de supraveghere electronică şi două mari nave de debarcare. Navele de debarcare Minsk şi Novocherkassk, şi nava de recunoaştere Prirazovie au trecut prin strâmtoarea Bosfor pe septembrie în drumul lor spre Mediterană unde Moscova a mai trimis crucişătorul purtător de rachete Moskva şi distrugătorul Amiral Panteleiev.

"Marina militară rusă nu intenţionează să ia parte nici direct nici indirect într-un posibil conflict regional", a declarat însă Antonov pentru postul de radio Rossya 24. "Navele noastre sunt o garanţie a stabilităţii şi a păcii în zonă, o încercare de a opri restul forţelor pregătite să declanşeze o acţiune militară în zonă", a precizat Antonov.

O sursă militară rusă a declara miercuri că întărirea forţei militare navale în apele Siriei îi va permite Rusiei să fie "capabilă să reacţioneze" în funcţie de evoluţia situaţiei din Siria, în timp ce perspectiva unor atacuri americane declanşează opoziţia puternică a Moscovei.

Rusia dispune de o bază de susţinere pentru flota sa militară, în portul sirian Tartous, la 220 de kilometri nord-vest de Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor