SUA şi Rusia cad de acord asupra unui proiect de rezoluţie privind armele chimice din Siria

Rebeli sirieni luptând cu forţele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad.
Rebeli sirieni luptând cu forţele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad. (Captură Foto)

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord asupra unui proiect de rezoluţie al ONU ce urmăreşte să îi identifice pe cei responsabili de atacurile cu arme chimice din Siria pentru a-i aduce în faţa justiţiei, a declarat joi un oficial american, conform Business Insider.

Consiliul de Securitate al ONU va vota probabil vineri asupra acestei propuneri din partea SUA, în cadrul căreia şefului ONU Ban Ki-moon şi organizaţiei de monitorizare globală a armelor chimice li se cere să formeze o echipă de investigatori care să găsească vinovaţii pentru atacurile cu gaze toxice din Siria, au declarat mai mulţi diplomaţi.

Atribuirea responsabilităţii pentru atacurile cu arme chimice va pava drumul pentru luarea de măsuri de către Consiliul de Securitate, format din 15 membri.

CSONU a avertizat deja în privinţa consecinţelor unor astfel de atacuri, care ar putea include şi sancţiuni.

Un oficial american, care nu a dorit să fie identificat, a declarat că s-a ajuns la un acord între SUA şi Rusia asupra proiectului de rezoluţie.

Oficialii susţin că acordul a fost finalizat în timpul discuţiilor de miercuri din Malaezia între secretarul de stat american John Kerry şi omologul său rus Serghei Lavrov.

Rusia – care are drept de veto în CSONU – este un aliat al Siriei şi a protejat guvernul preşedintelui Bashar al-Assad de orice acţiune ONU în timpul celor patru ani de război civil. SUA a început să discute cu Rusia despre proiectul de rezoluţie în urmă cu câteva luni.

Câţiva diplomaţi, cerând să rămână anonimi, au declarat că, dacă membrii Consiliului nu manifestă obiecţii la acest proiect de rezoluţie până joi dimineaţa, atunci este foarte probabil ca un vot să fie programat pentru vineri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe