Rusia şterge datoriile Kârgâzstanului în schimbul unor tratate militare şi energetice

Epoch Times România
21.09.2012

Rusia a fost de acord joi să anuleze datoriile Kârgâzstanului de aproape 500 milioane de dolari, în schimbul unui pachet de tratate care va extinde amprenta militară şi energetică a Moscovei în zonele neliniştite ale fostei Uniuni Sovietice, potrivit unui raport Reuters.

După ce Kârgâzstanul a confirmat planurile de a închide o bază americană utilizată pentru transportul de trupe în interiorul şi în afara Afganistanului, după ce contractul de închiriere al Washingtonului va expira, în 2014, preşedintele Vladimir Putin a semnat o prelungire cu 15 ani a contractului de închiriere al Rusiei pentru propria bază din ţară.

Înţelegerile, în cadrul cărora companiile ruseşti vor construi hidrocentrale ce le vor permite să medieze interesele conflictuale în legătură cu consumul de apă, vor consolida influenţa Kremlinului în Asia Centrală ca gardieni ai regiunii împotriva unei posibile răspândiri a militantismului islamic din Afganistan.

"O prezenţă militară rusă, atât în Tadjikistan, cât şi în Kârgâzstan, este un factor important pentru stabilitate", a afirmat Putin într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele kârgâz Almazbek Atambayev, invocând vechile legături sovietice.

Acordul de joi a oferit o dovadă în plus a ceea ce pare a fi o campanie rusă de utilizare a forţei financiare în scopul extinderii influenţei în Asia.

Marţi, Moscova a fost de acord să şteargă 90 la sută din datoria Coreei de Nord în valoare de 11 miliarde de dolari şi să reinvestească suma în statul asiatic izolat, într-un semn de angajament mai strâns cu Phenianul, sub noul lider Kim Jong-un.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor