Rusia şi SUA vor convoca o conferinţă de pace privind Siria

Oraşul Alep, Siria, aproape distrus de bombardamente.
Oraşul Alep, Siria, aproape distrus de bombardamente. (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.05.2013

Rusia şi Statele Unite au convenit marţi să convoace o conferinţă internaţională, care să aibă loc eventual până la sfârşitul acestei luni, pentru a încerca să pună capăt războiului civil din Siria şi pentru a preveni ca vărsarea de sânge să dezbine ţara, potrivit unui raport Reuters.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat John Kerry au anunţat acordul în urma unor discuţii purtate la Moscova, în ciuda diferenţelor lor de opinie privind Siria, şi au declarat că guvernul din Damasc şi rebelii ar trebui invitaţi.

Scopul este revigorarea unui acord ce vizează crearea unui guvern de tranziţie, care a fost stabilit la Geneva în luna iunie, dar nu a fost niciodată pus în aplicare pentru că a lăsat deschisă întrebarea ce se va întâmpla cu preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Peste 70.000 de oameni au fost ucişi în cei mai mult de doi ani de violenţă din Siria de la începutul revoltei împotriva lui Assad şi a guvernului său.

Rusia a fost un aliat ferm al lui Assad, blocând noi sancţiuni împotriva Siriei în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi furnizând arme guvernului. Dar, referindu-se la Assad, Lavrov a declarat că Moscova nu a fost preocupată în mod special de soarta anumitor persoane.

Rusia şi Statele Unite au făcut clar faptul că eforturile de pace s-au intensificat din cauza îngrijorării crescânde că violenţele s-ar putea răspândi dincolo de Siria. Israelul a efectuat duminică atacuri aeriene împotriva unor ţinte din jurul Damascului.

Kerry a afirmat că va exista "un număr tot mai mare de ţări care vor dori să facă presiuni pentru o rezoluţie paşnică în locul haosului care vine din destrămarea unei ţări".

Secretarul de stat John Kerry a susţinut că soarta legislaţiei americane care cere Statelor Unite să înarmeze rebelii sirieni va depinde de orice dovadă cu privire la utilizarea armelor chimice în conflict, precum şi de progresele înregistrate spre o rezoluţie politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor