Rusia şi China şi-au exercitat dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate ONU cu privire la o rezoluţie ce vizează Siria

Epoch Times România
20.07.2012

Joi, Rusia şi China şi-au exercitat dreptul de veto vis-a-vis de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care ameninţa autorităţile siriene cu sancţiuni, dacă acestea nu opresc violenţa împotriva revoltei, zădărnicind astfel speranţele Vestului de a lua măsuri dure privitoare la criza care escaladează în Siria, potrivit unui raport Reuters.

A fost a treia oară când Rusia, un aliat-cheie al guvernului sirian, şi China s-au folosit de puterea lor de veto pentru a bloca rezoluţii menite să facă presiuni asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad în scopul de a opri conflictul care s-a întins pe 16 luni şi a ucis mii de oameni.

Statele occidentale care au propus rezoluţia au reacţionat violent la exercitarea dreptul de veto al Rusiei şi Chinei.

Secretarul General ONU Ban Ki-moon a declarat că este "profund dezamăgit".

"Mă aşteptam ca Consiliul de Securitate şi comunitatea internaţională să fie uniţi în scopul de a face auzită o voce puternică şi unitară pentru a salva vieţi omeneşti", a declarat el reporterilor după ce s-a întors dintr-o vizită din Slovenia.

În timp ce eforturile diplomatice par să se fi prăbuşit, rebelii s-au ciocnit la Damasc cu forţele siriene loiale lui Assad la o zi după uciderea a trei oameni de bază ai preşedintelui. Acest fapt a dus la noi avertismente că situaţia a scăpat de sub control.

Rezoluţia susţinută de Occident care ar fi trimis o misiune de observare ONU în Siria pentru 45 de zile a primit 11 de voturi pro, în timp ce Africa de Sud şi Pakistan s-au abţinut.

Rusia a propus o rezoluţie alternativă proprie de a extinde misiunea ONU pe trei luni, fără ameninţarea sancţiunilor, dar nu a supus această măsură la vot, deoarece Ciurkin a declarat că vrea să evite noi confruntări. Diplomaţii occidentali au declarat că rezoluţia rusă s-a bucurat de puţin sprijin în cadrul Consiliului.

După exercitarea dreptul de veto de către Rusia şi China, Marea Britanie a propus o nouă rezoluţie ce presupune extinderea misiunii de monitorizare pentru 30 de zile, pe care speră să o supună la vot joi.

Dar Ciurkin a afirmat că trebuie să raporteze înapoi la Moscova despre noua propunere a Marii Britanii, acest lucru întârziind orice vot cu privire la extinderea misiunii ONU până vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor