Rusia: România este o “ameninţare clară” şi un avanpost NATO pentru găzduirea scutului antirachetă american

Rusia vede România ca un avanpost NATO şi ca o “ameninţare clară” datorită faptului că găzduieşte elemente ale unui scut antirachetă american, a declarat un oficial de top din Ministerul rus de Externe.
O parte din scutul antirachetă construit la Deveselu,  Romania.
O parte din scutul antirachetă construit la Deveselu, Romania. (Captură Foto)

“Poziţia României şi poziţia conducerii sale, care au transformat ţara într-un avanpost, reprezintă o ameninţare clară pentru noi”, a declarat Alexander Botsan-Harcenko într-un interviu cu agenţia rusă de ştiri Interfax.

Armata americană susţine că scutul respectiv este necesar pentru a proteja regiunea împotriva Iranului şi că nu este o ameninţare pentru Rusia.

Componentele scutului amplasate pe teritoriul românesc, care au o valoare de 800 milioane de dolari, au fost activate în luna mai a anului trecut. O altă parte a scutului urmează să fie amplasată în Polonia.

Acuzând autorităţile române că au o retorică anti-rusă, Harcenko a declarat: “Toate aceste decizii... sunt în primul rând îndreptate împotriva Rusiei”.

Separat, adjunctul ministrului rus de externe, Alexei Meşkov, a declarat că Rusia consideră o ameninţare desfăşurarea de trupe şi echipamente militare NATO în statele Baltice, Polonia şi Germania.

Meşkov a mai precizat că Moscova monitorizează îndeaproape situaţia şi se va asigura că propria siguranţă va fi garantată.

“Această desfăşurare [de trupe şi echipamente militare] este bineînţeles o ameninţare pentru noi”, a susţinut Meşkov. “Şi, cine a spus că totul se va limita la atât? Nu avem astfel de informaţii. Pentru prima dată, după cel de-al Doilea Război Mondial, vedem soldaţi germani de-a lungul graniţelor noastre”.

Comentariile lui Meşkov au avut loc după ce SUA a trimis mii de soldaţi şi arme grele în Polonia, în statele Baltice şi în sud-estul Europei în cadrul celei mai mari comasări militare de la Războiul Rece.

Mai mult, Germania a început în urmă cu câteva zile să trimită tancuri în Lituania ca parte a aceleiaşi misiuni NATO, pentru a face faţă la ceea ce statele membre ale alianţei consideră “agresiune rusească”.

Oficialii americani şi NATO susţin că mişcarea este necesară pentru a furniza o securitate suplimentară şi pentru a linişti ţările europene după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Totuşi, Moscova susţine că mişcarea NATO face parte dintr-o strategie agresivă desfăşurată la graniţele sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe