Rusia: intrarea în vigoare a unei legi care interzice fumatul în locuri publice

.
. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
01.06.2013

O lege care interzice fumatul în locurile publice din Rusia a intrat în vigoare sâmbătă. Noul act normativ interzice fumatul mai ales în şcoli, universităţi, centre culturale şi sportive şi spitale, relatează France Presse.

Fumătorii nu vor mai putea lua pauză de ţigară la locul de muncă şi va fi interzis fumatul în trenuri, lifturi şi în toate clădirile administrative, inclusiv în ministere.

Pentru a putea fuma, o persoană va trebui să se afle la o distanţă de 15 metri de aeroporturi, gări şi staţii de metrou. Ţigările nu vor mai fi vândute în chioşcurile de pe stradă, o practică până acum curentă în Rusia.

Un pachet de ţigări costă în Rusia aproximativ 40 de ruble (un euro) şi până acum era permis să se fumeze în restaurante şi baruri.

"Fumătorii pot fi liniştiţi pentru moment" , menţiona vineri ziarul Metro, subliniind că nicio amendă nu este încă prevăzută pentru contravenienţi. Amendamentele la Codul administrativ rus care trebuie să stabilească valoarea amenzilor nu au fost încă adoptate.

Alte măsuri prevăzute sunt creşterea accizelor la ţigări şi stabilirea unui preţ minim pentru un pachet de ţigări. Rusia are circa 44 milioane de fumători, reprezentând o treime din populaţia ţării. Aproximativ 400.000 de ruşi mor în fiecare an din cauza complicaţiilor provocate de tabagism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor