Rusia îndreaptă armele spre Republica Moldova (presa)

(photos.com)
Epoch Times România
18.06.2013

„Ruşii îşi îndreaptă armele spre Nistru”, titrează marţi Adevărul, care scrie despre atenţionările făcute în ajun de reprezentanţii societăţii civile privind riscul unui nou conflict armat în regiunea transnistreană.

Comentatorii politici consideră că un eventual conflict armat ar avea un impact mult mai mare decât războiul de pe Nistru din 1992, întrucât lucrurile se vor întâmpla mult mai rapid şi pe un areal extins. În plus, regiunea separatistă se consolidează într-un mod imprevizibil, iar intenţia de a marca 'frontiera' cu malul drept trezeşte îngrijorări, potrivit ziarului.

Jurnal de Chişinău scrie că Rusia încearcă să provoace Chişinăul 'cu mâinile Tiraspolului' pentru a destabiliza situaţia şi a nu-i permite Republicii Moldova să parafeze şi să semneze Acordul de asociere la UE şi să obţină regimul liberalizat de vize. 'Călătoria fără vize în spaţiul european face, dintr-o dată, ca cetăţenia Republicii Moldova să devină mai atractivă pentru transnistreni. De aceasta se teme Moscova, ca transnistrenii să nu adopte cetăţenia Republicii Moldova, reducându-i posibilităţile de a controla regiunea. De aceea, Rusia declară de facto război Republicii Moldova, anunţând, prin gura lui Şevciuk, că va purcede la delimitarea frontierei 'de stat' a regiunii separatiste, în care include şi localităţi aflate sub jurisdicţia Chişinăului'.

'Temniţele separatiştilor din nou pe agenda Curţii Europene', titrează Timpul, care informează că CEDO examinează un nou caz, în care reclamantul, arestat ilegal din 2005 de către forţele separatiste pentru un pretins jaf, denunţă rele tratamente de către 'miliţie', detenţia în condiţii inumane şi degradante, asistenţă medicală neadecvată. În perioada detenţiei, acesta a fost deţinut în condiţii foarte proaste împreună cu persoane infectate cu virusul HIV şi supus unor tratamente inumane şi degradante de către reprezentanţii izolatorului. Reclamantul susţine că un doctor l-ar fi infectat cu virusul HIV după ce a utilizat o seringă comună pentru toţi colegii săi de celulă.

În R. Moldova mor anual 100 de bebeluşi care ar putea fi salvaţi, scrie Ziarul Naţional. Din cei în jur de 700 de copii născuţi anual în R. Moldova cu maladii incompatibile cu viaţa, peste 14 la sută decedează în primii ani de viaţă, chiar dacă ar putea fi salvaţi, susţine Ştefan Gaţcan, directorul Centrului Mamei şi Copilului din Chişinău. 'Cauza principală a acestor decese este faptul că în R. Moldova nu este pus în aplicare programul privind evidenţa copiilor născuţi cu malformaţii, indiferent de maternitatea în care au văzut lumina zilei. Dacă situaţia lor ar fi monitorizată, aceştia ar putea fi salvaţi'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor