Rusia înarmează disputatele Insule Kurile

În ciuda eforturilor depuse de Japonia pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia, ministerul rus al apărării a anunţat că va trimite noi echipamente militare în Insulele Kurile, care sunt revendicate atât de Moscova cât şi de Tokyo.
Sistemul rusesc de rachete pentru apărare coastală K 300P Bastion P.
Sistemul rusesc de rachete pentru apărare coastală K 300P Bastion P. (Captură Foto)

Ministerul rus al Apărării a decis la sfârşitul săptămânii trecute să înceapă să trimită noi echipamente militare pe Insulele Kurile – un teritoriu disputat pe care Uniunea Sovietică l-a confiscat de la Japonia după cel de-al Doilea Război Mondial. Atât Tokyo cât şi Moscova revendică cele patru insule, şi fortificaţiile ruseşti de acolo ar putea amplifica disputa.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a fost citat luni de ziarul Vedomosti afirmând că Rusia va trimite sisteme de apărare de coastă Bal şi Bastion – cu raze de acţiune de până la 450 km – precum şi noile drone ruseşti Aeleron-3. Aparent, obiectivul este acela de a crea o zonă interzisă accesului în jurul lanţului Insulelor Kurile.

“Este o măsură provocatoare, dar una care are sens din punct de vedere militar”, a declarat Vladimir Frolov, expert rus în relaţii externe. “Aparent, ei trebuie să consolideze sistemele de apărare care s-au uzat şi au devenit ineficiente, dar acest lucru va afecta relaţiile cu Japonia într-un moment în care premierul nipon încearcă să repare legăturile cu Moscova. Măsura ar putea opri procesul de încălzire a relaţiilor”.

În ciuda eforturilor Japoniei de a avea legături mai apropiate cu Rusia, şi poate chiar de a lăsa la o parte disputa privind Insulele Kurile, Moscova s-a opus mereu paşilor făcuţi de administraţia niponă în această direcţie. Anul trecut, când Japonia a protestat împotriva vizitei premierul rus Dmitri Medvedev în lanţul de insule, adjunctul său, Dmitri Rogozin, cunoscut pentru afirmaţiile sale uneori ridicole, a sugerat ca japonezii “să se calmeze” şi să execute harakiri – un ritual de sinucidere – precum “bărbaţii adevăraţi”.

Din punct de vedere istoric, divizia a 18-a de artilerie şi mitraliere din armata rusă a primit sarcini în Insulele Kurile. După prăbuşirea Uniunii Sovietice, reducerile la fondurile militare au lovit puternic în special această unitate. Până în 2008, unitatea a fost echipată cu arme antice din perioada postbelică imediată. Dar, conform programul de reînarmare militare 2020, unitatea a înlocuit deja tancurile T-55 cu modelele mai noi T-80, a raportat Vedomosti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe