Rusia, în pericol de izolare completă, cu puţini prieteni în lume (BNE)

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin declara în 2007 elitei diplomatice din lume la Conferinţa de Securitate de la Munchen (2007) că Occidentul este un 'partener natural' al Rusiei, dar Moscova i-ar putea întoarce spatele dacă nu se vor întâlni la jumătate de drum, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Până în 2012 preşedintele rus a renunţat în mod expres la orice pretenţie de a părea amabil în raport cu Occidentul, reorientându-şi politica externă spre Răsărit, scrie într-un comentariu Business New Europe, citat miercuri de Russia Today.

Într-un discurs cu note antagonice la Forumul economic de la Sankt-Petersburg (de anul trecut), Putin le-a cerut SUA să stea deoparte ca lider global în favoarea G20.

Iniţial, Beijingul a primit cu braţele deschise această mişcare a Moscovei, împărtăşind preocupările lui Putin privind vederea 'unipolară' a SUA asupra lumii. În cadrul ultimei sale vizite oficiale la Beijing, Putin a luat cu el o delegaţie de 800 de persoane şi a adus înapoi acasă contracte de miliarde de dolari.

La rândul său, noul preşedinte chinez Xi Jinping a efectuat la Moscova prima sa vizită în străinătate în calitate de şef al statului. În 2012, volumul comerţului dintre cele două ţări a atins 88 de miliarde de dolari, China devenind cel mai mare partener comercial al Rusiei.

Parteneriatul sino-rus pare a fi unul de succes. Kingsmill Bond, expert la Sberbank, a numit-o 'cea mai bună sinergie de pe planetă' - Rusia are materii prime, iar China- oameni şi bani.

Un nou nivel al parteneriatului trebuia să înceapă cu o conductă de gaze naturale, destinată să aprovizioneze cu hidrocarburi regiunile slab dezvoltate din nord-vestul Chinei. 'Problema este că cei doi cei mai buni doi încă nu se pot pune de acord asupra preţului la gaze şi târguiala durează de mulţi ani', comentează Business New Europe.

Kremlinul spera să rezolve problema la summitul G20 de la Sankt-Petersburg (5-6 septembrie). Un acord privind livrarea a 38 de miliarde metri cubi de gaze anual către China a fost semnat cu această ocazie. Singurul aspect asupra căruia cele două ţări nu au reuşit să convină a fost preţul la gazele furnizate de ruşi chinezilor.

Unicul progres a fost înţelegerea că preţul gazelor nu va fi legat de indicele american la gaze Henry Hub. În prezent, licitaţiile după acest indice înregistrează minimele istorice, deoarece noile tehnologii au permis producătorilor americani să înceapă exploatarea gazelor de şist.

Relaţiile dintre Rusia şi China, care au început ca un roman captivant, lasă de la o zi la alta un gust tot mai amar. Tergiversarea construcţiei conductei de gaze - echivalentul geopolitic al 'căsătoriei' dintre cele două - a început să exaspereze într-atât de mult Beijingul, încât acesta a început să 'înşele' Moscova, scrie publicaţia menţionată.

Astfel, cu o zi înainte de summitul G20, Xi Jinping a vizitat Turkmenistanul, unde a participat la deschiderea celui mai mare al doilea câmp de gaze din lume. Turkmenistanul - fostă republică sovietică din Asia Centrală - a acceptat să furnizeze Chinei nu mai puţin de 25 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar în anii următori această cifră ar urma să crească până la 65 miliarde de metri cubi. Ruşii în mod clar s-au simţit ofensaţi, întrucât a doua zi concernul Gazprom a anunţat suspendarea construcţiei gazoductului 'Puterea Siberiei', destinat să conecteze câmpuri de gaze ruseşti de provinciile din nord-vestul Chinei, potrivit Business New Europe.

În goana disperată după resurse energetice, liderul chinez a 'umplut regiunea (Asiei Centrale) cu oferte, subvenţii şi contracte', mai afirmă comentatorii publicaţiei amintite, indicând totodată că relaţiile Rusiei cu Statele Unite ale Americii nu au stat niciodată atât de rău după căderea URSS ca acum, iar Moscova a fost la un pas să ardă podurile cu Occidentul.

Dacă nu va fi în măsură să se apropie de noii parteneri de la Beijing, Moscova se va trezi complet izolată pe arena internaţională, estimează Business New Europe, adăugând că, în aceste condiţii, acordul ruso-chinez privind gazele este de mare importanţă pentru Kremlin. Există însă pericolul real ca acesta să nu fie transpus în practică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe