Rusia doreşte un nou punct vamal pentru importul vinului din R.Moldova

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (arhiva)
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (arhiva) (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.04.2012

Reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, aflat în vizită la Chişinău, a anunţat că Moscova intenţionează să deschidă un nou punct vamal de import a producţiei vinicole din R. Moldova.

El a evitat discuţiile pe teme politice problematice, declarând că acestea vor fi abordate după formarea guvernului de la Moscova.

Rogozin a vorbit despre intenţia Rusiei de deschidere a unui al treilea punct vamal de import a producţiei vinicole din Republica Moldova, în regiunea Breansk, în prezent fiind funcţionale două puncte vamale la Moscova şi Sankt-Petersburg.

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei din Republica Moldova a subliniat necesitatea încheierii unui acord separat între „Gazprom” şi „Tiraspoltransgaz”, compania care importă gaz în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi care are o datorie faţă de concernul rus de aproximativ 2,75 miliarde de dolari.

De asemenea, Republica Moldova a salutat aderarea Federaţiei Ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi a cerut iniţierea negocierilor privind anularea taxelor vamale la export, în conformitate cu regulile OMC, relatează Info-Prim Neo.

Vicepremierul Valeriu Lazăr a remarcat că în prezent companiile ruse deţin o cotă de circa 20% din totalul investiţiilor străine directe în Republica Moldova, iar numărul de companii mixte este sub 300. În acest context, el a reiterat invitaţia pentru capitalul rus să investească în Parcurile industriale din Republica Moldova, pentru a putea profita de regimurile comerciale favorabile oferite atât în Est, cât mai ales în Vest.

În discuţie au mai fost puse chestiuni legate de mărirea termenului de şedere e a cetăţenilor moldoveni în Federaţia Rusă fără obligaţia de a se înregistra la organele de emigrare, de liberalizarea transportului aerian şi semnarea unui acord de colaborare între serviciile vamale ale celor două ţări.

Discuţiile au avut loc în cadrul întrevederilor bilaterale ale Comisiei interguvernamentale moldo-ruse. Părţile au convenit că următoarere şedinţă a comisiei mixte va avea loc în a doua jumătate a anului, la Chişinău.

Rusia este principalul partener comercial al Republicii Moldova, atât în ceea ce priveşte exporturile, cât şi importurile. Volumul exporturilor a crescut, în anul 2011, cu 55%, până la 625,5 milioane de dolari, iar cel al importurilor cu 40,3%, la 822,9 milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor