Rusia cere Statelor Unite să îşi retragă trupele din Siria

Soldaţi ruşi în Siria
Soldaţi ruşi în Siria (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)
A.P.
10.06.2020

Luna trecută, chiar înaintea protestelor generate de moartea lui George Floyd, care au aruncat o serie de oraşe americane în haos, un emisar al SUA pentru Siria tocmai mărturisea că „obiectivul meu este de a transforma Siria într-o mlaştină pentru ruşi“.

Cu toate acestea, în urma protestelor violente care au creat o mini-criză pentru Casa Albă, Rusia a trecut la ofensivă, cerând ca forţele americane să iasă din Siria. Mai exact, solicitarea Rusiei a fost răspunsul la o declaraţie făcută cu câteva zile în urmă de secretarul de stat adjunct David Schenker, care a cerut Rusiei „să iasă din Orientul Mijlociu”.

„De 45 de ani, aceasta a fost piatra de temelie a politicii americane - să ţinem Rusia departe de Orientul Mijlociu”, a mai spus acesta.

Ambasada Rusiei în SUA a reamintit imediat Washingtonului că „armata rusă este staţionată în Siria, la invitaţia guvernului ţării.”

Potrivit agenţiei TASS, ambasada a adăugat: „Adevărata întrebare este care sunt motivele pentru care SUA ocupă mari zone ale acestei ţări suverane? Din câte ştim, nu au dreptul. Nici autorităţile legitime, nici Consiliul de Securitate al ONU nu au sancţionat ocupaţia trupelor americane”.

În plus, Ministerul rus al Afacerilor Externe a numit observaţiile "nebune" şi "prosteşti" şi a adăugat: "SUA ar trebui să părăsească Siria şi să facă faţă crizei interne."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor