SUA avertizează că amestecul Rusiei în Libia este despre câştigarea de poziţii strategice

Avionul rusesc de luptă MiG-29SMT
Avionul rusesc de luptă MiG-29SMT (Captură Foto)

Armata americană consideră că introducerea, de către Rusia, a avioanelor sale militare în Libia ar putea să nu distrugă echilibrul de forţe din războiul civil care bântuie ţara după căderea dictatorului Gaddafi, dar ar putea ajuta în continuare Moscova să-şi asigure o bază geostrategică în Africa de Nord, a declarat vineri un general american.

Rusia a desfăşurat 14 avioane de vânătoare Mig 29 şi Su-24 la baza aeriană a armatei naţionale libiene (de partea gen Kalifa Haftar) Jufra, în ciuda negărilor părţii libiene şi a unui parlamentar rus.

Generalul Gregory Hadfield, directorul adjunct al Direcţiei de Informaţii a Comandamentului African al SUA, a declarat unui grup mic de reporteri că avioanele au fost trimise din Rusia şi au trecut prin Iran şi Siria înainte de a ajunge în Libia.

Hadfield a spus că avioanele nu au fost încă folosite, dar că ele pot adăuga o forţă suplimentară comandamentului estic al generalului Khalifa Haftar, care până acum nu a reuşit să captureze Tripoli, sediul guvernului recunoscut internaţional de Uniune Naţională (GNA).

La rândul său, GNA a primit sprijin masiv din partea Turciei, inclusiv drone.

Generalul Hadfield a avertizat că Moscova nu are nevoie de o victorie totală a lui Haftar pentru a promova interesele ruseşti în zonă.

„Sprijinul acordat lui Haftar nu este despre câştigarea războiului, ci despre dezvoltarea bazelor sale”, a spus Hadfield.

O mare preocupare a SUA ar fi dacă Moscova ar folosi o astfel de locaţie pentru a desfăşura sisteme de rachete.

„Dacă Rusia va asigura o poziţie permanentă în Libia şi, mai rău, va implementa sisteme de rachete cu rază lungă, va schimba jocul pentru Europa, NATO şi multe naţiuni occidentale”, a spus el.

Libia este prinsă într-un război civil îndelungat după răscoala împotriva lui Moammer Gaddafi din 2011, care, acum, este sprijinit de forţe din afara Libiei, precum Turcia de partea guvernului recunoscut internaţional şi Rusia, Egipt, şi state din zona Golfului de partea generalului Haftar.