Rusia cere altor naţiuni să ajute la înarmarea guvernului sirian

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei (Roman Yandolin/Host Photo Agency via Getty Images)
Andrei Popescu
12.09.2015

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut vineri puterilor lumii să ajute la înarmarea armatei siriene, descriind-o ca fiind cea mai eficientă forţă împotriva grupului jihadist Statul Islamic, conform ABC News.

SUA şi NATO au manifestat îngrijorări cu privire la comasarea militară rusească în Siria din moment ce ambele îl văd pe preşedintele sirian Bashar al-Assad ca o cauză principală pentru criza din ţara arabă, în care au murit peste 250.000 de oameni în peste 4 ani. Moscova, la rândul său, susţine că a dorit să înarmeze guvernul lui Assad ca parte a eforturilor internaţionale de combatere a luptătorilor jihadişti din Statul Islamic.

Activitatea rusească amplificată în Siria reflectă atât temerile adânci ale Moscovei că aliatul său sirian îndelungat se află în pragul prăbuşirii cât şi speranţele preşedintelui rus Vladimir Putin că o luptă comună împotriva Statului Islamic ar putea îmbunătăţi legăturile Rusiei cu Occidentul, care s-au deteriorat datorită crizei din estul Ucrainei.

Lavrov a declarat vineri la Moscova că Rusia va continua să furnizeze lui Assad arme şi a cerut altor ţări să ajute guvernul sirian şi trupele sale terestre.

„Nu puteţi înfrânge Statul Islamic doar cu lovituri aeriene”, a declarat Lavrov. „Este necesară cooperarea cu trupele terestre şi armata siriană este cea mai eficientă şi cea mai puternică forţă terestră pentru a lupta împotriva Statului Islamic.”

Lavrov a insistat că trimiţând Siriei arme, Rusia nu îl echipează pe Assad ci contribuie la înfrângerea extremiştilor jihadişti.

„Pot să mai spun doar o dată că soldaţii şi experţii noştri militari se află acolo pentru a întreţine echipamentul militar rusesc, pentru a asista armata siriană la utilizarea acestui echipament”, a declarat Lavrov în Moscova. „Şi vom continua să furnizăm acest echipament guvernului sirian pentru a ne asigura că acesta este pregătit să lupte împotriva terorismului.”

Rusia este un aliat îndelungat al Siriei şi l-a susţinut pe Assad de-a lungul actualului război civil din această ţară, protejându-l de sancţiunile ONU şi furnizându-i arme.

Este de aşteptat ca Putin să se concentreze pe situaţia din Siria atunci când se va adresa Adunării Generale a ONU la sfârşitul acestei luni şi unii analişti consideră că Rusia doreşte ca forţa sa militară din Siria să fie pregătită de acţiune până în momentul discursului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor