Băsescu: Să spunem că au pătruns doar 50 de jihadişti. E suficient, pentru Allah ei se autodetonează

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Prezent vineri seară în platoul B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a exprimat convingerea că printre refugiaţii care au ajuns în Europa s-au infiltrat deja un număr important de simpatizanţi ai ISIS, iar cum noi nu avem niciun mecanism performant de triere a acestora, riscul este deosebit de mare.

"E o chestiune de securitate şi cine ia în joacă acest aspect va plăti scump pe termen mediu şi lung pentru că n-o să le schimbe nimeni obiceiurile extremiştilor. Dacă cineva are curaj să spună că în acest val uriaş noi nu avem extremişti musulmani eu l-aş saluta şi, l-aş pupa pe frunte. Vreau să aud pe cineva să spună că sunt atât de bine selectaţi încât nu sunt jihadişti. Eu garantez pe instinct că au pătruns reţele în UE odată cu ei. În Arabia Saudită nu primesc de-ai lor doar au spus că vor construi 200 de moschei. Eu nu exclud posibilitatea ca şefi de stat din lumea musulmană chiar să vrea un proces rapid de islamizare a unei părţi măcar din Europa.

Se vor confrunta, să zicem, culturile, dar în Europa ne confruntăm cu vorbe. Ei se confruntă cu bombe. Pentru Allah ei se autodetonează. Doar dacă aş fi copil aş spune că avem la porţile Europei un control atât de tare că sunt îndepărtaţi jihadiştii. Nici măcar nu-i ştim pe toţi îi ştim doar pe lideri. Avem deja declaraţia ISIS că 4.000 de militanţi de-ai lor sunt în Europa. Să spunem că au pătruns doar 50. E suficient pentru că sunt antrenaţi să ucidă. Noi avem altă cultură, cea a înţelegerii", a declarat Traian Băsescu.

Criza refugiaţilor, o lecţie pentru Europa

Principala lecţie pe care noi europenii trebuie să o învăţăm este, potrivit fostului şef de stat, aceea că în statele islamiste nu putem exporta democraţia.

"Pasiunea noastră, a Europei, în Siria a fost să-l dăm jos pe Al-Assad. Atunci poziţia noastră a fost tot contra. Nu s-a ajuns la un consens nici atunci. S-a pus problema să-i selectăm pe cei moderaţi. A fost o poveste. Ca şi cum islamiştii moderaţi nu omoară creştini în Siria. Al-Assad are armată regulată, iar din avion nu se rezolvă nimic. Mesajul meu a fost că în Siria Al-Assad trebuie înarmat până se curăţă teritoriu, apoi trebuie organizate alegeri.

Concluzia: trebuie să învăţăm că nu putem exporta democraţie şi când vedem un dictator prin state islamiste să găsim un motiv că are bombe, că are arme atomice şi să-l dăm jos cu avioanele, pentru că rămâne haosul. Ei au alt mod de a vedea democraţia. La ei începe cu Allah, la noi cu drepturile omului", a subliniat Traian Băsescu.

Turcia, stat membru NATO a găzduit în tabere la frontiera cu Siria circa două milioane de suflete şi când a cerut Europei ajutor, Europa nu s-a grăbit să facă prea multe.

"Eu cred că, nemairezistând cheltuielilor, au dat drumul robinetelor. Dacă Turcia nu dădea drumul era bine şi acum, vă asigur că şi acum Europa trăia fericită. Turcia a dat drumul pentru că s-a săturat să plătească numai ea costurile. Soluţia: folosirea capacităţilor militare ale UE şi scufundarea în porturi a capacităţilor de transport pe mare. În plus, trebuie dat un avertisment: vă atenţionăm că nu mai intră nimeni. Şi trebuie să ajutăm mai ales Turcia", mai consideră Traian Băsescu.

Cum scăpăm de Statul Islamic

Problema cu gruparea ISIS poate fi rezolvată prin două metode, în opinia fostului preşedinte: ori trimitem armament armatei Siriei să-şi cureţe teritoriul, ori se implică NATO şi trimite trupe terestre acolo.

România ar trebui să intervină în această problemă numai în cazul în care este vorba despre o intervenţie NATO, nu dacă este "o intervenţie a bunăvoinţei".

"Dacă este NATO este obligatoriu, aşa cum ei şi-au mutat echipajele la noi că ruşii s-au zburlit prin Ucraina, aşa şi noi trebuie să participăm la acţiuni NATO. Eu înainte de a trimite armata NATO în Siria aş da armament armatei siriene să-şi cureţe teritoriul. E capabilă numeric să cureţe teritoriu şi să pacifice Siria.

Soluţia primă, - ce aş face eu dacă aş putea - aş înarma armata siriană să cureţe Sira, dar trebuie făcută o înţelegere şi cu Rusia, că are bază la Tartus. Altfel, dacă nu se înarmează armata, în niciun caz ruşii nu vor trimite trupe terestre, dar NATO va trebui, dacă va vrea să rezolve problema", a mai precizat Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne