Rusia arestează un cetăţean american suspectat de spionaj

Poliţişti ruşi
Poliţişti ruşi (Getty Images)

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a arestat un cetăţean american la Moscova, fiind suspectat de spionaj, potrivit RFE.

Americanul a fost arestat în 28 decembrie şi a fost lansată deja o anchetă penală, a precizat luni FSB, fiind citat de agenţia rusă de ştiri TASS.

TASS mai susţine că americanul ar putea primi între 10 şi 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, însă nu a publicat alte detalii ale acestui caz.

Anunţul a fost făcut la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, într-o scrisoare de Anul Nou adresată omologului său american Donald Trump, că Moscova rămâne deschisă pentru un dialog cu Washingtonul.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia rămân tensionate din cauza mai multor probleme, inclusiv rolul Moscovei în războaiele din Siria şi estul Ucrainei, presupusul amestec al ruşilor în alegerile din SUA din 2016 şi din alte ţări, precum şi presupusul rol al Rusiei în otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie.

La sfârşitul lunii noiembrie, Trump a anulat pe neaşteptate o întâlnire planificată cu Putin în marja summit-ului G20 în Argentina, după ce Rusia a atacat şi capturat de 3 nave al Marinei ucrainene şi echipajele acestora. Incidentul a avut loc în apropierea Strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.