Rupert Murdoch „va fi interogat” de Scotland Yard după procesul interceptărilor telefonice

Magnatul australian Rupert Murdoch, 15 ianuarie 2012 în Beverly Hills, California.
Magnatul australian Rupert Murdoch, 15 ianuarie 2012 în Beverly Hills, California. (Jason Merritt / Getty Images)
Epoch Times România
26.06.2014

După încheierea procesului din Marea Britanie referitor la convorbirile telefonice piratate de ziarul News of the World, detectivii de la Scotland Yard vor să-l interogheze pe mogulul media Rupert Murdoch în legătură cu noi acuzaţii de infracţiuni comise de ziarele britanice pe care acesta le deţine, conform unui raport.

Mogulul media în vârstă de 83 de ani va fi intervievat „sub avertisment”, aşa cum se numeşte avertizarea legală acordată suspecţilor, potrivit ziarului britanic The Guardian, care a fost în centrul devoalării scandalului interceptărilor telefonice.

Decizia vine după ce editorul News of the World Andy Coulson a fost găsit vinovat de participare la interceptarea telefoanelor, în timp ce Rebekah Brooks, predecesoarea lui în funcţie, a fost achitată într-un final dramatic al procesului care a durat opt luni, la tribunalul Old Bailey din Londra.

Emotivă, Brooks a trebuit să fie susţinută de o infirmieră după ce fostul şef al ziarului britanic deţinut de Murdoch a fost achitată de acuzaţiile potrivit cărora ar fi participat la planurile de interceptare a mesageriilor vocale şi de mituire a unor oficiali pentru a obţine subiecte de ştiri.

Însă Coulson, fostul ei iubit şi succesorul său în postul de editor la News of the World, riscă închisoarea în urma condamnării pentru interceptarea telefoanelor. Momentan, juriul încă analizează noi acuzaţii lansate împotriva lui şi a editorului regal de atunci al ziarului, Clive Goodman care a recunoscut că a ascultat în repetate rânduri mesejele din căsuţele vocale ale Prinţului William, Prinţului Harry şi ale lui Kate Middleton.

The Guardian a anunţat că detectivii l-au contactat prima dată pe Murdoch, preşedintele executiv al News Corp, anul trecut, pentru a-l interoga. Totuşi, detectivii au acceptat cererea avocaţilor lui Murdoch de a amâna chestionările până după încheierea procesului legat de interceptările telefonice. Acest interogatoriu se preconizează că va avea loc în Marea Britanie, în viitorul apropiat.

James, fiul lui Murdoch, fostul preşedinte executiv din Marea Britanie al News International, ar putea fi de asemenea interogat.

James, fiul lui Murdoch, fostul preşedinte executiv al News Internaţional din Marea Britanie, ar putea fi de asemenea interogat

Verdictul de vinovăţie acordat în cazul lui Coulson a crescut posibilitatea ca firma britanică a lui Murdoch, News UK (fosta News International), să poată fi pusă sub acuzare în calitate de corporaţie, fapt ce ar putea să conducă şi la punerea sub acuzare a membrilor fostului consiliu director al companiei britanice, cu posibilitatea de a-i include chiar şi pe Rupert şi James Murdoch.

O astfel de punere sub acuzare poate fi pusă în aplicare numai dacă „creierele” de la controlul companiei ar fi găsite vinovate de comiterea unei infracţiuni. În urma verdictelor de marţi, detectivii poliţiei metropolitane britanice care se ocupă de Operaţiunea Weeting, investigaţia privind interceptările telefonice ilegale întreprinse de ziarul News of the World, vor depune un nou dosar cu dovezi la Serviciul de Procuratură al Coroanei, conform The Guardian.

Murdoch a închis ziarul News of the World, căzut în dizgraţie, în urma unui boicot al companiilor de publicitate orchestrat cu trei ani în urmă, după ce s-a aflat că ziarul interceptase mesageria vocală a elevei ucise Milly Dowler.

Mai târziu s-a dovedit că interceptările telefonice ale ziarului constituie o lungă listă de persoane publice, care îi include pe Prinţul William, al doilea moştenitor în linie la tronul britanic, pe soţia sa, Kate Middleton, cât şi celebrităţi precum fostul Beatle Paul McCartney şi actorul Jude Law.

Scandalul interceptărilor a determinat iniţierea unei anchete judiciare cu privire la etica faimoasei prese agresive britanice, anchetă care a dus la formularea unor recomandări pentru ameliorarea modului în care este condusă această presă. Recomandările urmează să fie implementate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor