Rubio, faţă în faţă cu Lavrov la Kuala Lumpur: "Nu se vede nicio flexibilitate pentru pace din partea Rusiei"

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat că a exprimat frustrarea administraţiei americane faţă de lipsa progreselor în încheierea războiului din Ucraina, în cadrul unei întâlniri avute, joi, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, transmite Reuters.
„A fost o conversaţie sinceră. A fost una importantă”, a spus Rubio despre discuţia de 50 de minute pe care a avut-o cu Lavrov, în marja reuniunii miniştrilor de Externe din cadrul ASEAN, desfăşurată în Malaezia.
Rubio a precizat că i-a transmis lui Lavrov mesajul preşedintelui Donald Trump, exprimat şi public, potrivit căruia „nu s-a observat nicio flexibilitate din partea Rusiei pentru a pune capăt acestui conflict”.
Aceasta a fost a doua întâlnire faţă în faţă dintre cei doi oficiali, într-un context marcat de intensificarea atacurilor ruseşti în Ucraina. Trump s-a arătat tot mai frustrat – şi a exprimat public acest lucru – faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, pe măsură ce războiul continuă.
Rubio a menţionat că el şi Lavrov au discutat mai multe idei, printre care şi „o abordare nouă sau diferită” din partea Rusiei, pe care o va prezenta lui Trump la întoarcere.
„Avem nevoie de o foaie de parcurs pentru a vedea cum poate fi încheiat acest conflict”, a adăugat secretarul de stat american.
Context
În tot acest timp, Ucraiana continuă să trăiască sub teroarea bombardamentelor ruseşti. Joi dimineaţa, drone şi rachete ruseşti au lovit din nou capitala ucraineană, în cadrul unei noi serii de atacuri care au pus la grea încercare apărarea antiaeriană ucraineană şi au forţat mii de oameni să se adăpostească peste noapte.
Preşedintele Zelenski a declarat că Rusia a lansat 18 rachete şi aproximativ 400 de drone, într-un atac care a vizat în principal Kievul. Nu a existat nicio reacţie oficială din partea Moscovei, care, cu o noapte înainte, ar fi lansat un număr record de 728 de drone asupra teritoriului ucrainean.
Donald Trump, revenit la Casa Albă în acest an, a promis o încheiere rapidă a războiului declanşat în 2022 şi a afişat o atitudine mai conciliantă faţă de Moscova decât predecesorul său, Joe Biden, care a susţinut ferm autorităţile de la Kiev.
Totuşi, marţi, la doar o zi după ce a ordonat reluarea livrărilor de arme defensive americane către Ucraina, Trump a adoptat un ton neobişnuit de critic la adresa liderului de la Kremlin, afirmând că declaraţiile lui Putin privind disponibilitatea pentru pace sunt „fără sens”.
Liderul de la Casa Albă a mai declarat că ia în calcul sprijinirea unui proiect legislativ care ar impune sancţiuni drastice Rusiei, inclusiv tarife de 500% pentru ţările care achiziţionează petrol, gaze, uraniu sau alte exporturi ruseşti. Rubio a confirmat că administraţia americană poartă discuţii cu Senatul SUA pe această temă.
Întâlnirea dintre Rubio şi Lavrov a avut loc joi seară, la Kuala Lumpur, după ce secretarul de stat american s-a întâlnit cu reprezentanţii celor 10 membri ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), în prima sa vizită oficială în Asia de la preluarea mandatului.
Prima întâlnire directă între Rubio şi Lavrov avusese loc în februarie, în Arabia Saudită, în cadrul eforturilor lui Trump de a restabili relaţiile bilaterale şi de a contribui la negocierea încetării războiului. Cei doi au mai avut convorbiri telefonice în lunile mai şi iunie.
Kremlinul a transmis miercuri că nu este îngrijorat de criticile recente ale preşedintelui Trump şi că va continua să încerce repararea relaţiilor „rupte” cu Washingtonul.
În paralel, la Roma, în cadrul unei conferinţe a ţărilor aliate Ucrainei, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Volodimir Zelenski.