Rovana Plumb: Trebuie să suspendăm importul şi transferul de deşeuri

Tomberoane de gunoi.
Tomberoane de gunoi. (Andrew Redington / Getty Images)

România produce anual aproximativ 5 milioane de tone de deşeuri menajere, cantitate care ar trebui să fie înjumătăţită până în 2020, a spus ministrul Rovana Plumb.

Ministrul Mediului Rovana Plumb a declarat marţi în cadrul conferinţei “Viitorul Mediului” că Ministerul Mediului lucrează la o reglementare a legislaţiei în ceea ce priveşte importul şi transferul de deşeuri.

“Lucrăm în cadrul ministerului şi la ce înseamnă importul şi transferul de deşeuri. Este în atenţia mea pentru că România să nu mai devină groapă de gunoi, astfel încât, să se poată să suspendăm importul şi transferul de deşeuri” , a declarat Rovana Plumb.

Susţinători ai ministerului Mediului sunt şi reprezentanţi din industria cimentului, care pot procesa până la 100 de tipuri de deşeuri.

“Noi în perioada 2007-2012 am ars circa 1 milion de tone. Cam 20 %, cât se adună anual, am reuşit să ardem noi şi am fi vrut să ardem mult mai mult şi putem să ardem. Asta reprezintă o treime din capacitatea noastră de a arde deşeurile, dar din păcate ele nu se adună şi nici nu se adună unde trebuie, ci se duc toate la groapă”, a declarat preşedintelui patronatului din industria cimentului CIROM, Mihai Rohan.

Reprezentanţi din industria cimentului au propus autorităţilor câteva modificări în administrarea gropilor dar şi în colectarea deşeurilor.

“Ne interesează să se regândescă taxa la groapă pentru a da şi colectorilor posibilitatea de a face investiţiile necesare pentru a-l separa, ca atunci când ajung la groapă să le poată sorta. Şi mai vrem şi trasabilitate. Noi nu primim deşeuri care nu au trasabilitate. Astfel, nu ştii ce ai primit şi de unde provine. Noi vă garantăm că putem să ardem circa 100 de tipuri de deşeuri, dar trebuie să fie sortate ” a mai spus Rohan.

Într-un an sunt produse aproximativ 5 milioane de tone de deşeuri menajere, cantitate care trebuie redusă, a spus ministrul Rovana Plumb. România are ca obiectiv prioritar ca până în anul 2020 să înjumătăţească această cantitate, printr-un proiect iniţiat în colaborare cu Ministerul Agriculturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură