Rovana Plumb: "Reciclarea este punctul slab al României. Ne luptăm cu un decalaj important faţă de UE"

Rovana Plumb (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ana Petrescu
31.01.2013

Ministrul Mediului, Rovana Plumb a declarat, joi, că România se confruntă cu un "decalaj important faţă de Uniunea Europeană" şi că unul dintre capitolele la care ţara noastră stă prost este reciclarea, informează Realitatea TV.

"Reciclarea este un punct slab al României, iar la acest capitol s-au strâns în anii trecuţi multe nerealizări. Ne luptăm cu un decalaj important faţă de Uniunea Europeană şi de aceea ne vom uni forţele cu diverşi parteneri din domeniul economic pentru a impulsiona puternic acest domeniu. La iniţiativa Ministerului Mediului, în toamna anului trecut au fost puse bazele unui proiect prin care în centrele comerciale vor fi amplasate aparate de reciclare a sticlelor de plastic şi dozelor de aluminiu, în schimbul cărora cetăţenii vor primi un tichet valorificabil în magazin", a afirmat Rovana Plumb.

Ministrul a mai precizat că intenţionează să finalizeze Strategia Naţională pentru Schimbările Climatice, implementarea acesteia constituind o "direcţie importantă de acţiune" pentru România.

"Să implementăm Strategia Naţională privind conservarea biodiversităţii 2013 - 2020- Revitalizarea Deltei Dunării prin managementul adaptativ este o direcţie importantă de acţiune. În Deltă, tot anul trecut, am creat o structură de control unică - numită Comisariatul Deltei - ce reuneşte toate organismele care până acum acţionau separat şi necoordonat. Acum vom începe să punem la lucru această structură şi să obţinem rezultate", a adăugat ministrul Mediului.

Deputatul PSD a adus în discuţie şi priorităţile pentru acest an, printre care se numără atragerea fondurilor europene prin continuarea şi dezvoltarea programelor prin POS Mediu.

"Cea mai mare prioritate a mea la Ministerul Mediului este aceea de a pune banii europeni la lucru. De aceea, programele noastre nu se bazează, în primul rând pe banii primiţi prin bugetul de stat, ci mai ales pe fondurile atrase prin POS Mediu, care trebuie să ajungă la comunităţi, în proiectele atât de necesare acestora. Dintre ele, mă gândesc în primul rând la cele 44 de contracte ce vizează lucrări de construcţie a infrastructurii de apă şi canal, în toate judeţele ţării. În paralel, se derulează şi 22 de contracte vizând infrastructura de colectare şi gestionare a deşeurilor, o altă prioritate absolută a ministerului", a explicat Rovana Plumb.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor