Roşia Montană nu a intrat în UNESCO. Vlad Alexandrescu: "Prin această mişelie Guvernul a trădat interesele României!"

România a fost singura ţară care a militat pentru ca monumentul său să nu intre în lista UNESCO, şi asta pentru că statul este acaparat "de o gaşcă de ticăloşi care nu dau doi bani pe importanţa patrimoniului", susţine Vlad Alexandrescu.
Roşia Montană
Roşia Montană (Sean Gallup / Getty Images)

Roşia Montană a ratat intrarea în UNESCO şi asta pe mâna Guvernului care a reuşit amânarea votului ce i-ar fi conferit micuţului sat din Apuseni un statut cu totul special, un statut pe care orice ţară râvneşte să-l obţină pentru monumentele sale. Vestea a fost dată de fostul ministru Vlad Alexandrescu direct de la Bahrain, unde s-a luat decizia.

Stoparea înscrierii a fost cerută de Azerbaidjan şi Bosnia – Herţegovina, cele două ţări solicitând exact ceea îşi dorea guvernul Dăncilă, respectiv returnarea dosarului către guvern până la finalul procesului cu Gabriel Resources. Planul Guvernului a fost parţial dejucat, însă înscrierea în această sesiune a fost ratată...

Ori, potrivit senatorului, prin această "mişelie", Guvernul a trădat interesele României.

"Toate şansele erau de partea noastră. ICOMOS dăduse o recomandare de includere a Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial, toate statele aveau de gând să voteze pentru includere, nimeni neavând nimic de obiectat în acest sens. Nimeni, în afară de... România.

Ce a făcut guvernul a fost să trimită pe secretarul de stat de la Ministerul Culturii, Răzvan Rab, pentru a negocia o amânare a votului pe Roşia Montană. Ce a făcut acesta a fost să le spună membrilor comitetului că guvernul român doreşte amânarea votului pentru că România ar putea pierde 4 miliarde dolari în procesul de arbitraj contra RMGC (o minciună repetată obsesiv în ultimele luni). Discuţii purtate pe holuri, în pauze, departe de urechile delegaţiei Parlamentului României. Oare de ce?

Planul lor a reuşit, din păcate. Interesele unor corporaţii şi ale unei clase politice vândute încă de acum 20 de ani au fost mai importante decât interesul naţional. Amânarea votului pe motivul procesului de arbitraj înseamnă mulţi, mulţi ani de zile, şansele salvării Roşiei scăzând cu fiecare zi care trece", semnalează senatorul.

Potrivit lui Vlad Alexandrescu - fost ministru al Culturii în guvernul tehnocrat -, acesta este cel mai ruşinos moment al României de când este membră UNESCO.

"Toate celelalte state ale lumii duc o negociere acerbă în aceste zile astfel încât monumentele lor să fie incluse în Lista UNESCO, iar fiecare reuşită este întâmpinată cu aplauze şi urale.

În opoziţie cu lumea civilizată, se află România. Singurul stat care a militat pentru ca monumentul său să NU intre în această listă. Un stat acaparat de o gaşcă de ticăloşi care nu dau doi bani pe importanţa patrimoniului. Tot ce vor e să ne lase naibii în pace UNESCO cu ideile lor, să facem un crater peste Roşia Montană ca să îşi poată umple ei buzunarele. Normal că şi restul statelor ştiu acest lucru, nu toţi sunt la fel de "profesionişti" precum guvernul nostru.

Şi aşa vom fi cunoscuţi de acum înainte, cei care îşi vând patrimoniul pentru bunăstarea politicienilor lor", adaugă senatorul.

Nu în ultimul rând, Vlad Alexandrescu opinează că ceea ce a făcut Guvernul este trădare, trădarea intereselor României.

"Ceea ce aţi săvârşit voi aici, membri şi reprezentanţi ai Guvernului, se numeşte trădare. Aţi acţionat astfel încât patrimoniul nostru să fie redus la un crater în viitorul apropiat. Iar asta nu va rămâne fără consecinţe, vă promit!", scrie fostul ministru.

Vlad Alexandrescu mai anunţă că a reuşit la Bahrain să obţină eliminarea "unei părţi monstruoase" din propunerea de amendament lucrată de Guvern, şi anume că România nu ar fi putut reveni cu acest dosar la UNESCO înainte ca arbitrajul internaţional de la Washington să se termine, ceea ce ar fi avut drept efect practic anularea dosarului (în 3 ani, expiră recomandarea ICOMOS pentru dosarul depus, or procesul poate dura 7-8 ani).

"Am reuşit de asemenea să fie inclusă menţiunea specială că România trebuie să pună în operă măsurile necesare pentru a asigura protecţia şi managementul potenţialei valori universale excepţionale a sitului Roşia Montană, aşa cum au fost identificate de ICOMOS, şi că România va lucra în acest scop în strânsă cooperare cu organizaţiile consultative.

A fost până acum o călătorie lungă. Începută cu mulţi ani în urmă de un număr mic de activişti, singuri împotriva intereselor corporaţiilor şi a unei întregi clase politice, dusă mai departe de cei care li s-au alăturat pe parcurs, până am ajuns să fim zeci de mii în stradă. Fiecare acţiune a fiecăruia dintre noi a fost că un pas înainte pe acest drum, un pas mai aproape de acest moment.

Vă mulţumesc tuturor celor care aţi dedicat o parte din viaţa voastră pentru acest scop. Mulţumesc echipei mele de pe vremea ministeriatului meu din 2015-2016 pentru ajutorul dat când am înscris Roşia Montană pe lista indicativă UNESCO şi celor care au continuat procedura înscrierii după.

Vă promit că vom merge mai departe!", concluzionează senatorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne