Roşia Montană. Băsescu ia partea protestatarilor şi se declară un adversar al exploatării pe bază de cianuri

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Victorie a protestatarilor care o toamnă întreagă au luptat pentru interzicea exploatărilor aurifere pe baza de cianuri de la Roşia Montană. Preşedintele Traian Băsescu, un susţinător împătimit al exploatării aurului de la Roşia Montană, s-a răzgândit în legătură cu proiectul şi a declarat că nu mai este un adept al utilizării tehnologiilor cu cianuri la Roşia Montană.

Prezent la o dezbatere a Fundaţiei „Mişcarea Populară” la care s-a discutat şi pe tema redeschiderii minelor în România, şeful statului a explicat că motivul pentru schimbarea sa de direcţie sunt protestele din toamna trecută care au cuprins toată ţara, depăşind chiar şi graniţele acesteia.

„Nu vreau să se interpreteze că mai sunt un adept al utilizării tehnologiilor cu cianuri la Roşia Montană. Am văzut reacţia populaţiei şi nu sunt unul care să trăiască desprins. Dar mineritul se poate dezvolta ecologic”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a dat şi o soluţie alternativă, respectiv utilizarea metodei brevetate de românul Jack Goldstein a exploatării cu tiosulfat de sodiu. Potrivit Gândul, inventatorul a prezentat această metodă în octombrie şi Comisiei speciale parlamentare. Deşi tehnologia are multe avantaje aceasta nu s-a dovedit a fi viabilă la scară industrială.

"Este o tehnologie prietenoasă pentru mediu pentru că reactivul principal pentru solubilizare este tiosulfatul de sodiu, un produs chimic inactiv pentru mediu şi utilizat şi ca îngrăşământ. Din acesta se obţine o suspensie care după o separare prin filtrare, datorită a unui catalizator în această soluţie poate fi supusă unei operaţii de electroliză, alcalină, unică, care permite izolarea unui nămol cu conţinuturi de aur şi argint. Acest nămol, în care se află şi catalizatorul introdus, o sare de cupru, permite extragerea aurului şi argintului şi după o topire, respectiv o îndepărtare prin solubilizare a cuprului", a declarat Jack Goldstein.