Romii din Franţa respiră uşuraţi după plecarea lui Sarkozy (media)

Nicolas Sarkozy. (Marc Piasecki / Getty Images)
Epoch Times România
06.07.2012

Comunitatea romilor din Europa se confruntă cu o violenţă constantă, Bulgaria şi România fiind, de obicei, principalele ţări care le încalcă drepturile, dar Franţa a fost aproape la fel de xenofobă, acuză postul iranian de limbă engleză Press TV. Cu toate acestea, este de sperat ca plecarea lui Nicolas Sarkozy să reducă frica şi traumatismele provocate romilor săraci din această ţară, adaugă sursa citată.

Puţine grupuri au fost mai fericite de preluarea mandatului de preşedinte de către socialistul Francois Hollande precum comunitatea romilor din Franţa, subliniază postul menţionat.

În timpul ultimilor doi ani de mandat ai lui Sarkozy, sute de tabere de romi au fost distruse şi mii de romi au fost deportaţi doar pe criteriul identităţii lor etnice. Imaginea internaţională a Franţei a fost degradată în contextul în care s-au făcut comparaţii cu politicile naziste, în mod corect, în opinia Press TV.

În pofida faptului că reprezintă între 2-3 procente în Uniunea Europeană, niciun grup nu se confruntă cu mai multe bariere decât romii.

Un proiect de rezoluţie al senatoarei Aline Archimbaud propune însă desfiinţarea legilor franceze care împiedică integrarea lor. În calitate de senatoare pentru o suburbie pariziană săracă, Seine-Saint-Denis, Archimbaud cunoaşte din informaţii directe condiţiile disperate ale romilor.

În ultimii ani, nicio ţară vest-europeană nu a abuzat de romi mai mult decât Franţa, dar plecarea lui Sarkozy ar trebui să însemne o încetare a tratării romilor drept ţapi ispăşitori politici.

În timp ce Franţa este o ţară din lumea întâi, romii trăiesc absolut în condiţii tipice lumii a treia, de multe ori lipsiţi de electricitate, apă curentă şi chiar o educaţie elementară.

După o dezastruoasă perioadă de cinci ani sub Sarkozy, a venit vremea ca Franţa să înceapă să-i trateze pe romii săi ca pe nişte cetăţeni în loc de infractori, subliniază Press TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor