Romexpo a celebrat vineri "Ziua Internaţională a Dunării"

Romexpo a celebrat Ziua Internaţională a Dunării 2012. Decor artizanal din Deltă (Epoch Times România)
Ana Petrescu
29.06.2012

Sărbătorirea “Zilei Internaţionale a Dunării” a fost un prilej de a prezenta şi sprijini proiectele de investiţii în vederea implementării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). Ceremonia oficială s-a desfăşurat în prezenţa ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Ovidiu Ioan Silaghi, a lui Mircea Geoană, preşedintele Comisiei de Politică Externă, a ambasadorului Austriei la Bucureşti, Michael Schwarzinger şi a celebrului canotor Ivan Patzaichin.

Celebrarea acestei Zile s-a desfăşurat în cadrul celei de-a II-a ediţii a Târgului Internaţional pentru dezvoltarea urbană a macro-regiunii Dunărea, care are loc la Romexpo în perioada 28-30 iunie, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în colaborare cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România.

În discursul de deschidere al evenimentului, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii a făcut un mic istoric legat de strategia de dezvoltarea şi îmbunătăţirea căilor navigabile pe Dunăre din ţările riverane. Totodată, Ovidiu Ioan Silaghi a vorbit despre planurile de viitor ce vizează elaborarea de noi proiecte şi crearea de locuri de muncă.

"În 2007 a fost semnat primul acord administrativ pentru cooperarea dezvoltării unei strategii ce are în vedere crearea şi îmbunătăţirea căilor navigabile pe Dunăre. Acest acord a fost extins în anul 2008 printr-o scrisoare comună trimisă Comisiei Europene pentru creşterea transportului pe căile navigabile care Comisia a transmis un răspuns pozitiv, iar în 2010 a fos publicată strategia. Unul dintre obiectivele acestei strategii a fost transformarea Deltei Dunării într-o regiune atractivă şi sigură Europei. Până în 2020 ne propunem o dezvoltare şi a învăţământului, ocuparea forţei de muncă şi o viaţă mai bună în regiune. Strategia este construită pe patru piloni şi atingerea ţintelor depinde de cooperarea tuturor celor implicaţi. Ministerul Transporturilor acordă o atenţie deosebită căilor navigabile, având în vedere că 1075 km din traseul Dunării sunt pe teritoriul României, ceea ce înseamnă 44% din teritoriul navigabil. Ministerul a desfăşurat până în prezent peste 30 de proiecte de dezvoltare a căilor navigabile pe Dunăre, precum traseul navigabil dintre România şi Bulgaria sau cel dintre Călăraşi şi Brăila. Suma totală alocată a fost de 195 milioane de euro. În viitorul apropiat va urma semnarea în Luxembourg de către toate ministerele Transporturilor din ţările riverane a declaraţiei pentru dezvoltarea infrastructurii navigabile pe Dunăre. Scopul este posibilitatea de alocare a fondurilor este transformarea Dunării pe toate zonele prin care trece. Având în vedere că este şi Ivan Patzaichin aici aş dori să închei prin a spune că doresc ca Dunărea să rămână albastră", a declarat Ovidiu Ioan Silaghi.

Totodată, Mircea Geoană a pus accentul pe importanţa strategiei Dunării şi pe strângerea de fonduri europene pentru dezvoltarea proiectului şi în acelaşi timp pe nevoia de gestionare corectă şi eficientă de către guverne a resurselor naţionale.

“Mi-aduc aminte ca în anul 1991, când eram tânăr diplomat am participat la o reuniune la Romexpo cu privire la ţările riverane dunărene şi am observat încă de atunci efortul încăpăţânat de dezvoltare a Dunării. Trebuie să recunoaştem importanţa strategiei Dunării şi cum facem ca ea să devină realitate, să aducem mai multe fonduri europene şi cum să alocăm şi să folosim resursele naţionale a guvernelor. Pe lângă ONG-uri trebuie să aducem mai multe instituţii în proiect. În Parlamentul European există o reuniune ad-hoc din Stuttgart care susţine iniţiativa noastră şi am putea face la fel şi la noi pentru a ajuta la dezvoltarea acestei strategii. Trebuie să încurajăm şi Uniunea Europeană în acest demers, să arătăm să Dunărea este o axă continentală”, a notat preşedintele Comisiei de Politică Externă.

Printre participanţi s-a numărat şi Luminiţa Odobescu,Secretarul de Stat din cadrul MAE, delegată în locul ministrului MAE, Andrei Marga. Aceasta a enumerat câteva dintre succesele înregistrate de România de la implementarea strategiei Dunării. Im plus, Secretarul de Stat din cadrul MAE a insistat asupra importanţei promovării la nivel internaţional a proiectelor legate de Dunăre.

"Doresc să vă enumăr doar câteva dintre succesele în implementarea strategiei Dunării, cum ar fi construirea unor noi poduri, porturi şi trasee turistice. Centrul de cercetare de la Murighiol, lansarea albumului Dunărea Românească. Pentru a îndeplini toate aceste obiective, trebuie să lucrăm pentru a identifica noi oportunităţi de finanţare şi cofinanţare şi asta se va face prin negocieri la nivelul Uniunii Europene. Vrem să facem Dunărea vizibilă la nivel internaţional şi acest lucru va fi posibil şi prin cooperare româno-vietnameză în cadrul organizaţiilor internaţionale şi regionale de promovare şi dezvoltarea iniţiativei Dunăre-Mekong din cadrul Asia-Europe Meeting (ASEM)", a afirmat Luminiţa Odobescu.

Ambasadorul Austriei, Michael Schwarzinger a precizat că în proiectul de facilitare a navigaţiei pe traseul Bratislava-Viena au fost investite 220 de miliarde de euro şi că asta este una dintre dovezile că strădania celor 14 ţări implicate în strategia de dezvoltare a regiunilor Dunării începe să dea roade.

“Din 1995 se sărbătoreşte Ziua Dunării în regiunile pe care trece acest fluviu. Cu toţii ne-am străduit să facem acest fluviu navigabil. Dovadă a acestui lucru este că 14 state conduc şi coordonează strategia de dezvoltare regiunilor Dunării. De exemplu am investit 220 miliarde de euro pentru facilitatea navigării pe traseul Bratislava-Viena, unde este dificil de navigat din cauza debitului scăzut al apei. Deşi nici România, nici Austria nu au ajuns în finale la fotbal, sper că cele două ţări vor finaliza această strategie importantă care ne va îmbunătăţi vieţile”, a notat Schwarzinger.

Proiectului “Danube Connection. Story&Glory”

Unul dintre momentele inedite cuprinse în agenda “Zilei Internaţionale a Dunării” a fost lansarea proiectului “Danube Connection. Story&Glory” de către Asociaţia “Ivan Patzaichin – Mila 23” şi Institutul Cultural Român. Misiunea principal a acestui proiect este promovarea activităţilor recreative a turismului ecologic şi al multiculturalităţii oferite de ţările riverane Dunării.

Cu această ocazie a avut loc prezentarea caravanei cu cele trei canotci, denumite după cele trei braţe ale Dunării: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe, care vor străbate cele patru ţări dunărene. La sfârşitul prezentării, participanţii din ţările riverane şi nu numai au fost invitaţi să semneze bărcile în semn de prietenie şi o colaborare cât mai strânsă pe viitor.

"Mă bucur că România este atât de implicată în această strategie, mai ales pentru că noi avem cea mai frumoasă parte a Dunării (Delta). Asociaţia Ivan Patzaichin promovează mişcarea cu bârca pe Dunăre. După 20 iulie vom deschide primul centru de închiriere de bărci în Crişan. Plănuim să deschidem 11 centre în Deltă. Pentru promovarea acestui proiect am creat festivalul bărcilor cu vâsle în Tulcea şi, pentru că este singurul din Europa, sperăm să fie şi cel mai frumos. Festivalul se va extinde în curând şi în Austria, Bratislava şi Budapesta. Sperăm să se extindă şi-n restul ţărilor riverane. Ca semn de prietenie vă rog să lăsaţi semnăturile pe barca ce apoi se va duce la festivalul din Tulcea", a precizat Ivan Patzaichin.

La eveniment au mai fost prezenţi Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucureşti, Georgios Poukamisas, ambasadorul Greciei şi ambasadorul Israelului, Dan Ben-Eliezer.

Printre cei invitaţi la "Ziua Internaţională a Dunării" s-a numărat şi Primarul General al Muncipiului Bucureşti, însă scaunul domniei sale a rămas gol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor