Românii sunt aşteptaţi duminică la Marşul Unirii cu R. Moldova

Oraşul Chişinău.
Oraşul Chişinău. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Peste 1.000 de persoane sunt aşteptate duminică, începând cu ora 14:00, în faţa Guvernului pentru a solicita unirea cu Republica Moldova ca prioritate naţională în cadrul manifestaţiei organizate de Platforma Civică “Acţiunea 2012”.

Cu această ocazie, participanţii vor propune spre asumare candidaţilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie o serie de revendicări grupate sub genericul Pact pentru Basarabia.

Apariţii publice privind necesitatea reîntregirii naţionale şi recunoaşterea existenţei unui singur popor pe ambele maluri ale Prutului, extinderea ariei de activitate teritorială a postului TVR Iaşi în Republica Moldova, crearea unei pieţe agricole comune sunt doar câteva dintre solicitările a peste 30 de organizaţii nonguvernamentale din România, Republica Moldova şi diaspora. Candidaţii semnatari ai Pactului pentru Basarabia vor fi promovaţi şi recomandaţi alegătorilor pe un site realizat special cu acest scop, potrivit unui comunicat al Platformei Civice ”Acţiunea 2012”.

Peste 10.000 de persoane au cerut, la 16 septembrie, la Chişinău unirea Republicii Moldova cu România, cea mai amplă manifestaţie unionistă publică din ultimii ani având loc în pofida încercărilor unor formaţiuni pro-ruse şi a unor lideri politici de a o împiedica prin mijloace de intimidare.

Participanţii la Marşul Unirii, organizat de Platforma Civică ”Acţiunea 2012”, au semnat o petiţie adresată politicienilor prin care solicită modificarea Constituţiei prin introducerea unui nou articol, care să prevadă unirea Moldovei cu România.

La începutul evenimentului a participat şi Dorin Chirtoacă, primarul general al municipiului Chişinău, care a ţinut să îi salute pe cei prezenţi.

Conform unui sondaj de opinie realizat în iunie 2012 în România, 87,2% dintre respondenţi s-au declarat în favoarea unirii României cu Basarabia.

Platforma Civică “Acţiunea 2012” este o coaliţie formată din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.