Românii mai primesc încă o zi liberă, prin lege

24 ianuarie, zi în care românii celebrează unirea Principatelor din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, va deveni zi liberă prin lege.
Ana Ion
07.09.2016

alte articole

Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
07.09.2016

Deputaţii le-au făcut cadou românilor încă o zi liberă, adoptând, marţi, un proiect de modificare a Codului Muncii, în baza căruia ziua de 24 ianuarie va fi liberă prin lege. Data de 24 ianuarie marchează unirea Principatelor din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Potrivit digi24.ro, proiectul adoptat de deputaţi, cu 209 voturi ”pentru” şi 4 ”împotrivă”, urmează a fi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis. Camera Deputaţilor a fost for decizional pe acest proiect, respins anterior de Senat.

Iniţiatorul legii, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, susţine, în expunerea de motive, că ”Legea nr. 171/2004 privind declararea zile de 24 ianuarie drept zi ca sărbătoare legală (...) s-a dovedit a fi un eşec lamentabil”.

”Nu era nevoie de lege, ci doar de un manual de istorie pentru a afla că pe 24 ianuarie sărbătorim la nivel naţional Ziua Unirii Principatelor Române. În schimb ceea ce nu s-a reglementat în această lege, pentru a avea o nouă zi nelucrătoare, era modificarea art. 139 din legea 53/2003 privind Codul Muncii”, mai susţine Ciuhodaru.

Odată actul normativ promulgat de Iohannis, 24 ianuarie va deveni cea de-a 14 zi liberă prin lege din an.

"E oficial. Am reuşit. 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, devine azi zi de sărbătoare naţională şi zi liberă. Aşa cum prevede legea Ciuhodaru ce a ajuns azi pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor (decizională).

Demersul meu legislativ prevede ca 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, să devină zi de sărbătoare legală, inclusă în art. 139 din Codul muncii.

Este o zi fundamentală pentru Iaşi, este o zi fundamentală pentru Moldova, este o zi fundamentală pentru România, pentru că România modernă s-a născut la Iaşi.

Aşa că vă cer astăzi ca această zi să fie recunoscută. De ani de zile luptăm pentru dreptate şi pentru recunoaşterea unor anumite lucruri, dar când vorbim despre o zi fundamentală pentru noi toţi, mai ales pentru cei din Iaşi şi din Moldova, pentru toţi românii, acest lucru nu este recunoscut.

Vă mai rog încă o dată, indiferent de unde sunteţi, de ce culoare politică aveţi, să votaţi această lege importantă pentru valorile noastre naţionale", scria, pe Facebook, în ziua votării, deputatul Ciuhodaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor