Românii din străinătate, obligaţi să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în ţară. Teodorovici vine cu precizări

Ministrul de Finanţe plasează la UE vinovăţia pentru proiectul de lege vizând obligarea românilor din diaspora de a justifica sumele mai mari de 1000 euro trimise în ţară şi susţine că n-ar trebui să ne grăbim să fim noi "primii din clasă" la transpuneri de normative europene.
Eugen Orlando Teodorovici
Eugen Orlando Teodorovici (Epoch Times)

Proiectul care stabileşte că românii din străinătate vor fi obligaţi să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în ţară face parte din transpunerea unei prevederi europene, a declarat, duminică, Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, adăugând că România nu ar trebui să se grăbească să o transpună, relatează Mediafax. De asemenea, Teodorovici a mai susţinut că el nu este adeptul transpunerii doar pentru că cineva o cere.

Declaraţiile lui Teodorovici vin în contextul în care pe site-ul Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) apare încă din 31 ianuarie un proiect de lege care prevede că românii din diaspora vor fi obligaţi să justifice cu documente sumele mai mari de 1.000 de euro trimise în ţară, în caz contrar aceştia riscând confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei.

"În primul rând, Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor nu aparţine Ministerului Finanţelor, este un Oficiu în subordinea Guvernului şi este o structură din care fac parte mai mulţi reprezentanţi, dintre care şi unul de la Ministerul de Finanţe. Doi la mână, eu sunt foarte atent la aceste propuneri de acte normative pentru că nu cred că România este ultima ţară care nu a transpus acea prevedere europeană şi cred că ar trebui să ne gândim de două ori atunci când transpunem un act normativ. Nu spune nimeni că nu trebuie să-l transpui, dar trebuie să vedem dacă toate celelalte state membre ale UE au transpus respectiva prevedere europeană. Cei care nu au transpus-o, de ce nu au făcut-o. Sunt state europene care preferă să nu transpună pentru un anumit motiv veniturile în economia proprie, chiar cu riscul de a ajunge la Curtea Europeană de Justiţie. Nu sunt adeptul transpunerii doar pentru că cineva ne cere. Desigur, într-un final se transpune, se face o întârziere asumată. Trei la mână, nu cred că românii care trimit acasă bani au de-a face cu acte de terorism. Sincer să fiu nu cred aşa ceva. Sunt oameni care muncesc în afara ţării noastre pentru a-şi întreţine familia de acasă, copiii, rudele şi trimit cât pot să trimită spre casă pentru nevoile de zi cu zi pe care aceştia le au", a declarat, duminică, Teodorovici, într-o intervenţie telefonică la postul Antena 3.

Întrebat dacă statul va impozita cumva banii trimişi în ţară de către românii din străinătate, ministrul Finanţelor a răspuns: "Sunt prevederi fiscale care se referă la declararea veniturilor din afara ţării. Ştiţi foarte bine că fostele formulare ale Fiscului aveau aceste prevederi. Este ceva ce oamenii ştiu deja, dar cu aceste noi prevederi care să înţeleg că sunt în lucru acum, v-am spus trebuie să ne uităm puţin mai atent şi să nu fim noi primii din clasă la acest subiect. Lucrurile care se impun la nivel european, noi am avut acea practică din păcate nejustificată şi fără argumente. Tot timpul am vrut să fim noi primii la nivel european atunci când transpunem un act normativ şi de multe ori ne-am făcut noi singuri rău."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne