România şi Ucraina semnează un acord privind securitatea

Titus Corlăţeanm ministru MAE
Titus Corlăţeanm ministru MAE (Epoch Times România)
Loredana Diacu
10.03.2014

Ministrul de Externe Titus Corlăţean şi omologul său, ucrainean Andrii Deşciţa, au semnat luni, la Kiev, un acord bilateral privind privind măsurile de întărire a încrederii şi securităţii, care reglementează, în principal, notificarea reciprocă în avans a unor activităţi militare ale unităţilor terestre şi aeriene în regiunile de frontieră.

Acordul a fost semnat cu ocazia vizitei de lucru pe care Titus Corlăţean o efectuează la Kiev. Potrivir Ministerului Afacerior Externe, şi contribuie la intensificarea contactelor şi colaborării între România şi Ucraina.

În cadrul întrevederii avute cu Andrii Deşciţa, Titus Corlăţean a condamnat actul de agresiune al Federaţie ruse împotriva Ucrainei, act ce periclitează securitatea acestei ţări şi a întregii regiuni, şi a transmis mesajul României de susţinere deplină a integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. De asemenea el a condamnat încercările de acţiuni secesioniste, precum referendumul din Crimeea, reiterând necesitatea ca orice demers cu privire la definirea statutului Republicii Autonome Crimeea trebuie să se organizeze numai în consultare şi cu acordul autorităţilor centrale de la Kiev.

Abordând tema parcursului european al Ucrainei, Titus Corlăţean a declarat susţinerea fermă a României pentru asocierea politică şi integrarea economică a Ucrainei cu Uniunea Europeană, cât mai curând posibil, în condiţiile în care, ca urmare a discuţiilor purtate în Consiliul European din 6 martie 2014, s-a decis ca Ucraina ar putea semna capitolele politice din Acordul de Asociere înainte de alegerile prezidenţiale, ce urmează să se desfăşoare pe 25 mai.

Corlăţean a abordat şi problematica protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor, salutând decizia preşedintelui interimar al Ucrainei de a nu promulga legea de abrogare a Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic în Ucraina, şi demersul de constituire, la nivelul Radei Supreme, a unei Comisii tematice mandatate să elaboreze proiectul unei noi legislaţii ucrainene pentru protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor.

Reamintim că în Ucraina trăiesc în jur de 400.000 de vorbitori de limba română, comunitatea românească fiind a doua ca mărime din Ucraina, după ruşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor