România, printre statele cu lacune mari în ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale

(photos.com)
Epoch Times România
08.08.2012

România se numără printre statele UE cu cele mai mari lacune în ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale, primind 11 steguleţe roşii la cele 18 criterii stabilite de CE.

Statele membre cu cele mai mari lacune în privinţa punerii în aplicare a legislaţiei în domeniu sunt Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România şi Slovacia. Deficienţele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deşeurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi, precum şi o infrastructură neadecvată de gestionare a deşeurilor. Faptul că se recurge masiv la depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi înseamnă că unele opţiuni mai bune de gestionare a deşeurilor, precum refolosirea şi reciclarea, sunt în mod sistematic subexploatate. În consecinţă, perspectiva este deficitară este concluzia raportului Comisiei Europene.

În schimb, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia dispun de sisteme complexe de colectare a deşeurilor şi depozitează la gropile de gunoi mai puţin de 5% din deşeurile pe care le produc. Aceste ţări deţin sisteme de reciclare bine dezvoltate, o capacitate suficientă de tratare a deşeurilor şi au performanţe bune în privinţa deşeurilor biodegradabile. În general, statele menţionate combină cu succes în politicile lor de gestionare a deşeurilor instrumente juridice, administrative şi economice.

O serie de state membre au înregistrat progrese rapide în sensul renunţării la depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi, ajungând practic până la eliminarea acestei opţiuni. Chiar şi statele cu cele mai bune performanţe se confruntă însă cu o serie de provocări, precum intensificarea prevenirii producerii de deşeuri şi soluţionarea problemei supracapacităţii în sectorul incinerării, care ar putea împiedica reciclarea şi crea necesitatea de a importa deşeuri pentru alimentarea incineratoarelor.

”Imaginea rezultată din acest exerciţiu confirmă cele mai serioase preocupări ale mele. Multe state membre contină să depoziteze la gropile de gunoi cantităţi uriaşe de deşeuri municipale – cea mai nepotrivită opţiune de gestionare a deşeurilor –, în ciuda existenţei unor alternative mai bune şi în pofida disponibilităţii fondurilor structurale necesare pentru a finanţa opţiuni mai avantajoase.Se îngroapă resurse valoroase, se pierd beneficii economice potenţiale, nu se creează locuri de muncă în sectorul gestionării deşeurilor, iar sănătatea umană şi mediul au de suferit.Este un lucru greu de justificat în condiţiile actuale ale economiei noastre”, a declarat Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.

Comisia utilizează acest raport pentru pregătirea foilor de parcurs pentru cele zece state membre cu cele mai slabe rezultate. România se află pe lista acestor state, rezultate mai slabe având doar Grecia, Bulgaria, Malta şi Lituania.

Acestea vor fi discutate cu autorităţile naţionale în cadrul unor seminare bilaterale care vor avea loc în această toamnă, începând cu seminarul de la Praga din data de 19 septembrie. Foile de parcurs vor contribui la difuzarea bunelor practici şi vor conţine recomandări specifice cu privire la modalităţile de a îmbunătăţi gestionarea deşeurilor cu ajutorul instrumentelor economice, juridice şi administrative, precum şi al fondurilor structurale ale UE.

Comisia intenţionează să utilizeze fondurile structurale ale UE urmărind mai îndeaproape obiectivele politicii în materie de gestionare a deşeurilor. Cadrul financiar multianual propus pentru perioada 2014-2020 va garanta că banii UE sunt investiţi în proiecte de gestionare a deşeurilor doar dacă sunt îndeplinite în prealabil anumite condiţii, inclusiv elaborarea planurilor de gestionare a deşeurilor în conformitate cu Directiva-cadru privind deşeurile şi cu clasarea ierarhică a deşeurilor, favorizarea prevenirii, reutilizării şi reciclării în raport cu incinerarea cu valorificare energetică, şi recurgerea, ca ultimă soluţie, la depozitarea la gropile de gunoi sau la incinerare fără valorificare energetică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor