Codurile, în zodia PSD. Procuroarea din dosarul TelDrum le explică cetăţenilor ce pericole îi aşteaptă
alte articole
Procuroarea din dosarul TelDrum, Alexandra Carmen Lăncrănjan, a explicat opiniei publice, într-o serie de postări publicate pe pagina sa de socializare, cum vor fi afectaţi cetăţenii de modificările Codului de procedură penală aflate acum pe masa Comisiei Iordache.
"În anchetă procurorul foloseşte constatarea tehnico-ştiinţifică pentru o mulţime de situaţii urgente: când vrea să descopere repede a cui este amprenta într-o spargere de locuinţă, când vrea să stabilească dacă suspectul furniza droguri sau o altă substanţă, când vrea să afle care au fost cauzele unei morţi suspecte. Eliminarea constatării tehnico-ştiinţifice dintre probele permise înseamnă că niciunul dintre aceste cazuri nu va putea fi făcut repede. Dacă ai descoperi că cineva ţi-a furat din casă ai vrea să aştepţi o lună să afli cine a fost? Dacă ar deceda cineva apropiat ai vrea să ştii acum cauza sau mult mai târziu?", a explicat Alexandra Carmen Lăncrănjan în prima postare.
Procuroarea DNA îşi continuă seria intitulată "De ce te afectează pe tine modificările Codului de procedură penală?" cu povestea "Ioanei" şi ulterior cea a lui "Gigel".
Povestea Ioanei
"Ioana este într-o relaţie abuzivă de câţiva ani. În fiecare zi este jignită şi ameninţată de partenerul ei şi convinsă că nu poate să iasă din acest calvar. Într-o zi lucrurile degenerează şi Ioana ajunge la spital în urma bătăilor. Procurorul deschide o anchetă penală. Legea acum îl obligă să ia măsuri pentru a proteja victima. Ioana este audiată cu privire la cele întâmplate şi încurajată să spună ce i s-a întâmplat deoarece este în siguranţă.
Modificările Codului de procedură penală dau posibilitatea suspectului de a fi prezent la audierea Ioanei. De mâine Ioana va fi nevoită să declare ştiind că agresorul este în fiecare moment în aceeaşi cameră! Deşi victimele trebuie protejate! Ne spune tot o Directivă! Iar drepturile suspectului erau apărate prin prezenţa avocatului. La fel se poate întâmpla în cazul traficului de persoane, a victimelor violenţei, în cazul grupărilor infracţionale! Tu ce ai spune dacă persoana de care îţi este frică te-ar privi în fiecare secundă din audiere?"
Povestea lui Gigel
"Gigel este un funcţionar care ia mită la eliberarea fiecărui document. Gigel ştie că oricine vine la ghişeul lui are mare nevoie de actele emise şi nu se îngrijorează că nu va avea în continuare bani suplimentari. Pentru că Gigel nu e prost nu ia mită cu martori de faţă. Gigel a aflat că prin modificările Codului de procedură penală ceea ce spune denunţătorul nu mai este aşa important aşa că nu îi este foarte frică nici dacă vreun cetăţean s-ar duce să povestească.
Gigel mai ştie şi că va fi anunţat rapid dacă există o investigaţie deoarece procurorii au acum obligaţia să îl facă suspect imediat ce îi cunosc numele că altfel vor munci degeaba. Până acum Gigel putea fi adus la instanţă sau parchet fără să fie citat înainte şi se putea evita situaţia în care Gigel pleacă în Maldive până se prescrie fapta. Acum, pentru ca el comite “doar” nişte infracţiuni de corupţie magistraţii trebuie să îl citeze şi Gigel are timp să facă ce vrea el.
Pe Gigel nici nu îl mai poate aresta nimeni deoarece el nu fuge, nu distruge probe (doar îşi cumpără diverse cu banii din mită) iar noile legi consideră din start că Gigel nu este aşa periculos pentru societate încât să poată fi arestat. Cum Gigel nu e prost nu îşi loveşte mituitorii pentru a le lua banii (atunci ar fi arestat) doar îi pune în situaţia de a nu avea altă variantă de a obţine actele necesare.
Gigel îşi continuă activitatea şi ia mită de 10, 100, 500 de ori într-o lună, în funcţie de câţi cetăţeni se prezintă la ghişeu. Are o maşină faină şi caută last minute pentru Bora Bora că până se termină ancheta şi judecata se pot întâmpla multe. Poate se modifică şi Codul penal şi mita o să fie contravenţie. Tu de câte ori te întâlneşti cu replici ale lui Gigel?"