RISE Project: Jurnalistă de investigaţii, arestată pe nedrept în Baku

Khadija Ismayilova, jurnalistă azeră.
Khadija Ismayilova, jurnalistă azeră. (Captură.)

Jurnalista de investigaţii Khadija Ismayilova, reporter la OCCRP, organizaţie parteneră a RISE Project cât şi la Europa Liberă, a fost reţinută de autorităţile de la Baku, Azerbadjian, în cadrul unei operaţiuni judiciare catalogată drept o hărţuire a Guvernului azer, potrivit Riseproject.ro.

Ismaylova, autorul unei serii de investigaţii privitoare la afacerile familiei preşedintelui azer, Ilham Aliyev, este acuzată de poliţie că a adus un jurnalist în situaţia de a se sinucide. Acesta, colaborator la Radio Europa Liberă, ca şi Khadija, susţine că ea şi-ar fi convins şefii să renunţe la serviciile lui jurnalistice.

Jurnalista a fost adusă joi în faţa instanţei de judecată şi riscă să fie reţinută pe o perioadă de două luni pe parcursul procesului propriu-zis. Dacă va fi găsită vinovată de acuzaţia care i se aduce, aceasta poate primi o sentinţă cu închisoarea între trei şi şapte ani.

Drew Sullivan, redactorul şef al OCCRP, a luat poziţie faţă de intervenţia autorităţilor din Baku, catalogând arestarea colegei sale drept o escaladare a hărţuirilor din partea guvernului azer.

”Totul arată şi pare a fi o escaladare a hărţuirilor de care Khadija a avut parte, din partea guvernului azer, pentru anchetele pe care ea le-a publicat. Rog guvernul azer să manifeste toleranţă faţă de jurnalismul de investigaţie şi să o elibereze pe Khadija, ca şi pe ceilalţi care sunt deţinuţi pe nedrept”, a declarat Sullivan.

Considerând că acţiunile judiciare împotriva Khadijiei sunt doar o încercare de o intimida, RISE Project, OCCRP şi reţeaua globală a jurnaliştilor de investigaţie au solicitat Guvernului de la Baku să o elibereze imediat pe Khadija şi să o lase să-şi facă munca de jurnalist.

Khadija Ismayilova, acuzată şi într-un alt proces pentru că ar fi publicat informaţii cu caracter de secret de stat, a fost pusă de către autorităţile azere sub interdicţia de părăsi ţara.

În ultima perioadă, jurnalista de investigaţii a relatat despre afacerile din industria de telefonie mobilă a ţării, scoţând la lumină implicarea fiicelor preşedintelui în aceste afaceri. De asemenea, Khadija a redactat mai multe materiale privitoare la corupţia din industria construcţiilor şi a mineritului aurifer dar şi structurile obscure de tip offshore, folosite de oamenii apropiaţi preşedintelui azer pentru a acapara o bună parte din economia Azerbaidjanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe