Pescador sud-coreean scufundat lângă coasta Rusiei. 50 de oameni daţi dispăruţi

(MARK WILSON / AFP / Getty Images)

Echipele de salvare ce caută supravieţuitori ai pescadorului sud-coreean naufragiat luni lângă coasta pacifică a Rusiei au descoperit patru bărci de salvare goale în zona producerii tragediei.

Există temerea că 50 de pescari au murit după scufundarea vasului, ţinând cont de faptul că până în prezent au fost descoperite 27 de cadavre.

Opt oameni au fost salvaţi după ce pescadorul Oryong-501 a fost scufundat luni de un val uriaş lângă Capul Navarin din Marea Bering, lângă peninsula Chukotka, în Estul Îndepărtat al Rusiei. Dintre cei opt, unul a murit de hipotermie. Restul pescarilor sunt încă daţi dispăruţi.

Guvernul sud-coreean şi Sajo Industries, operatorul pescadorului, au declarat că la bordul ambarcaţiunii s-au aflat 60 de oameni: 11 sud-coreeni, 13 filipinezi, 35 indonezieni şi un inspector rus în domeniul pescuitului. Autorităţile ruse au declarat că la bord se aflau, de fapt, 62 de oameni.

Alte nave de pescuit, precum şi Paza de Coastă americană, s-au alăturat operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor. De asemenea, miercuri, operaţiunilor li s-a alăturat şi un avion Hercules-C130.

Eforturile de salvare au fost îngreunate de ninsori, vânturi puternice şi valuri de aproape 7 metri înălţime.

Pescadorul Oryong-501 a plecat spre Marea Bering dintr-un port din Busan, Coreea de Sud, în luna iulie. A fost unul dintre cele şase pescadoare sud-coreene care au primit aprobarea de a pescui o cantitate totală de 40.000 de tone de pollack (numit şi cod negru) în acest an, pe baza unui acord privind pescuitul încheiat cu Rusia.

Supravieţuitorii găsiţi luni au fost 3 filipinezi, 3 indonezieni şi inspectorul rus.

De asemenea, pe 16 aprilie, feribotul sud-coreean Sewol s-a scufundat în timp ce efectua o cursă între portul Incheon şi insula Jeju, un binecunoscut punct de atracţie turistică. Nava avea la bord 476 de persoane, dintre care 325 erau elevi ai liceului Dawon, de lângă Seul. Doar 75 dintre ei au supravieţuit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe