Riadul denunţă recunoaşterea de către SUA a Înălţimilor Golan ca teritoriu israelian

Tancuri israeliene în porţiunea ocupată de Israel a regiunii siriene Înălţimile Golan
Tancuri israeliene în porţiunea ocupată de Israel a regiunii siriene Înălţimile Golan (Menahem Kahana/AFP/Getty Images)

Arabia Saudită a condamnat decizia administraţiei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Înălţimile Golan drept teritoriu israelian, a susţinut marţi Reuters, citând presa saudită.

“Încercările de a impune un fapt împlinit nu schimbă situaţia”, a precizat Regatul într-o declaraţie citată de agenţia oficială saudită de ştiri de stat SPA. Înălţimile Golan este un “teritoriu arab sirian ocupat, potrivit rezoluţiilor internaţionale relevante [...] [Decizia SUA] va avea efecte negative asupra procesului de pace din Orientul Mijlociu şi a securităţii şi stabilităţii din regiune”, scrie în declaraţie.

SPA a mai susţinut că proclamaţia semnată luni de Trump reprezintă o încălcare clară a cartei ONU şi a dreptului internaţional. Înălţimile Golan reprezintă o regiune de frontieră pe care Israelul a anexat-o de la Siria în urma războiului de şase zile din 1967. ONU a recunoscut Înălţimile Golan drept teritoriu sirian.

Rusia, Siria, Iran, Bahrain, Qatar, Kuweit, Turcia şi alte ţări au condamnat proclamaţia semnată de SUA cu privire la Golan. De asemenea, aliaţi majori ai americanilor precum Franţa, Germania şi Marea Britanie au refuzat să susţină decizia Washingtonului.

În 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie în care a cerut Israelului să îşi retragă imediat forţele militare din Golan după ce Tel Aviv-ul a organizat alegeri locale în regiunea respectivă în 30 octombrie.

Măsura SUA cu privire la Înălţimile Golan are loc după o alta foarte controversată din 2017 privind Israelul, când Trump a recunoscut în mod oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Acest pas a fost întâmpinat de critici globale şi i-a determinat pe palestinieni să refuze să accepte SUA ca negociator principal în discuţiile de pace cu israelienii.