"Revoluţia" în trafic! Firea vine cu propuneri de taxe şi interdicţii pentru şoferi

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Florin Chirila/Epoch Times)

La mai bine de trei ani de când a promis vestita revoluţie în trafic, promisiune care nu s-a îndeplinit, primarul general al Capitalei Gabriela Firea vrea să introducă o vinietă electronică de 10 lei/zi sau 1.900 lei pe an pentru maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov şi care doresc să circule în oraş.

Totodată, primarul propune ca maşinile non - euro, Euro 1, 2, inclusiv cele înmatriculate în Bucureşti, să nu aibă deloc acces în zona centrală a oraşului. Posesorii de autovehicule vor putea intra cu maşinile în centrul Capitalei doar dacă vor achiziţiona o vinietă electronică de tip Oxigen-C (Centru) adică 75 de lei/lună şi 900 lei pe an. Maşinile cu normă de poluare Euro 3,4 5 şi 6, hibride sau electrice au acces pe toate drumurile din Bucureşti.

Măsurile ar urma să fie aplicate de anul următor. Circulaţia autovehiculelor în zonele restricţionate, fără achiziţionarea vinietei, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei.

Proiectul va sta 45 de zile în dezbatere publică, apoi va fi supus aprobării Consiliului General, relatează Hotnews

”Cel mai important factor de poluare este circulaţia auto sufocantă, iar numărul de autoturisme creşte exponenţial. În zona Bucureşti-Ilfov sunt înmatriculate 1,6 milioane de maşini. La prima vedere pot să pară măsuri dure, dar sunt insuficiente pentru gradul de poluare. (...) Bucureştiul a ajuns pe un nedorit loc 6 în topul celor mai poluate oraşe din Europa, iar România se află, începând cu anul 2011, în procedură de infrigement. A constata acest lucru şi a nu face nimic înseamnă că suntem inconştienţi”, susţine Gabriela Firea pentru a-şi explica măsura.

Zona centrală este definită astfel: P-ţa Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - şos. Ştefan cel Mare - str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian - /bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Şincai - str. Lânăriei - Calea Şerban Vodă - bd. Mărăşeşti - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertăţii - Calea 13 Septembrie - str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan - str. Berzei - str. Buzeşti - P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia.

Autoturismele vor fi monitorizate de 58 de camere pentru zona centrală şi 146 de camere pentru restul oraşului.

EXCEPŢII

Sunt exceptate de la plata vinietei câteva categorii de autovehicule care aparţin serviciilor publice comunitare, pentru situaţii de urgenţă, ambulanţa, SMURD, pompieri, plus altele prevăzute de legislaţia de specialitate, care se regăsesc în proiectul aflat în dezbatere publică.

Nicuşor Dan, reacţie dură

Proiectul Gabrielei Firea l-a indignat pe deputatul independent Nicuşor Dan, potrivit căruia măsurile pe care le doreşte primăriţa sunt doar un gest de imagine şi nu vor rezolva nicidecum problemele Capitalei şi ale bucureştenilor.

"După 3 ani, Firea descoperă că Bucureştiul este poluat şi supraaglomerat. Măsurile propuse azi sunt un nou gest de imagine, cu impact nesemnificativ atât asupra traficului cât şi asupra poluării. Adevăratele măsuri pentru reducerea traficului şi a poluării sunt şoseaua de centură, parcările park and ride, o strategie de management a locurilor de parcare pentru tot oraşul, un adevărat sistem de management al traficului, benzi unice pentru transportul în comun. Din păcate, pe niciuna din aceste componente esenţiale ale programului electoral al Gabrielei Firea nu s-a făcut niciun progres notabil", transmite Nicuşor Dan.