Revocarea lui Lazăr. Tudorel Toader evită răspunsul la cea mai arzătoare întrebare. Lansează în schimb ironii

Tudorel Toader a refuzat să dea un răspuns clar şi la obiect la întrebarea: a existat sau nu vreo ordonanţă de clasare dată de Lazăr preşedintelui Iohannis în dosarul de candidatură?
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

"Încolţit" marţi de jurnalişti cu întrebări despre cererea sa de revocare a lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a lansat săgeţi către presă şi a refuzat să răspundă la cea mai arzătoare întrebare: a existat sau nu la dosarul de candidatură al procurorului general o rezoluţie de clasare care-l priveşte pe şeful statului Klaus Iohannis?

De asemenea, ministrul a insinuat că August Lazăr a creat deliberat confuzii în spaţiul public în legătura cu acest subiect. Astfel, potrivit lui Toader, procurorul general a obţinut confirmarea CSM că rezoluţia nu era în mapa lui profesională pe când el, ministrul, se referise la dosarul de candidatură, nu la mapă.

„Nu plec de la Ministerul Justiţiei până nu ofer toate răspunsurile. În al doilea rând, sigur, fac din nou un apel la dvs (presa), probabil că nu puteţi să îl respectaţi întru totul, de informare corectă a opiniei publice. Sigur, n-am să mă refer la speculaţiile pe care le-aţi făcut, de ce şi-a luat ministrul 4-5 zile de concediu şi aţi văzut, dar nici nu pot să răspund chiar la toate afirmaţiile din spaţiul public, pentru că pur şi simplu unii se bagă în vorbă. Nu mă refer la faptul că o anumită persoană explica ieri cum este cu mapa profesională. Păi eu am vorbit tot timpul de dosarul de candidatură şi nu de mapa profesională şi atunci îţi pui întrebarea de unde pornirea aceasta de a face deosebirea dintre dosar de candidatură şi mapă profesională, când ştim prea bine deosebirile şi n-a fost vorba de aşa ceva", a declarat Toader.

Însă, când a fost întrebat concret dacă a existat vreo ordonanţă de clasare dată de Lazăr preşedintelui Iohannis în dosarul de candidatură, ministrul Justiţiei a replicat:

"Tocmai ce spuneam. Astăzi nu plec de la minister până, uitaţi-vă la mine, până nu răspund la toate întrebările şi îmi puneţi fix în minutul următor o întrebare…"

Întrebat dacă va publica acest document care cumva să contrazică răspunsul din partea CSM, ministrul Justiţiei a refuzat să mai stea de vorbă cu jurnaliştii: "Vă mulţumesc! Astăzi ofer răspunsuri."

Reamintim că Augustin Lazăr a declarat luni, pentru Stiripesurse.ro, că nu a instrumentat niciun dosar care îl viza pe Klaus Iohannis, acest lucru reieşind din verificările făcute de reprezentanţii parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Lazăr a mai precizat că a cerut CSM informaţii privind existenţa la mapa profesională a unei astfel de lucrări, iar răspunsul Consiliului a fost negativ.

"Mi s-a comunicat că la mapa profesională nu a fost identificat un asemenea document", a spus Augustin Lazăr, pentru publicaţia citată.

Practic, atunci când CSM a evaluat candidatura lui Augustin Lazăr nu a avut un asemenea document la mapă.

"Urmare a adresei dumneavoastră nr. 2631/C/2018, vă aducem la cunoştinţă că în urma verificării documentaţiei ataşate la lucrarea noastră nr. 8012/2016 (având ca obiect avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia), nu a fost identificat niciun document cu obiectul invocat în solicitarea dumneavoastră", i-a transmis CSM lui Lazăr, potrivit unui document făcut public de Realitatea.net.

Mai amintim că potrivit lui Horia Georgescu, fost şef ANI, o astfel de ordonanţă de clasare a unui dosar al preşedintelui exista, dar are legatură de fapt cu o sesizare făcută de ANI şi este dată de un alt Lazăr, procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General.