Retrospectivă Epoch Times 2012: Anul relansării pentru naţionala de fotbal

Victor Piturca, selectionerul echipei nationale a Romaniei. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
10.12.2012

Naţionala de fotbal a României a avut un an care poate reprezenta relansarea sa pe orbita marii performanţe. Victor Piţurcă a început sezonul cu mai multe «experimente», aşa cum era de aşteptat, totul fiind făcut astfel încât tricolorii să poată debuta în preliminariile pentru Campionatul Mondial din Brazilia 2014 având o echipă închegată, cu o idee de joc formată şi un nucleu stabil de jucători. Aşa se face că în 2012 naţionala a rulat nu mai puţin de 40 de jucători, 9 dintre ei fiind debutanţi. Victor Piţurcă şi-a îndeplinit însă obiectivul şi a început drumul spre Brazilia cu un lot cristalizat.

La nivelul rezultatelor, cel mai important succes din 2012 a fost, fără îndoială, victoria cu 1-0 înregistrată în Turcia, în preliminariile pentru CM. Un succes enorm, care ne crează un ascendent moral (şi de puncte) în faţa uneia dintre cele mai importante contracandidate la locul secund – care ar duce la baraj – pentru că, realist privind lucrurile, vicecampioana mondială Olanda e foarte, foarte greu de depăşit. Dacă privim lucrurile tot prin prisma rezultatelor, contează şi egalul cu Uruguay, o echipă care la Mondialul din 2010 a fost în careul de aşi al competiţiei, dar şi victoria cu Belgia, o naţională din ce în ce mai bună şi cu jucători tineri care au o cotă extrem de ridicată pe piaţa transferurilor.

La polul opus, al marilor dezamăgiri, stă meciul cu Olanda, pierdut acasă cu 1-4. Foarte puţini îşi făceau iluzii, numai că înfrângerea rămâne înfrângere, mai ales că a venit într-un moment (după victoria de la Istanbul) în care începusem să ne credem «pe val». Olanda ne-a adus cu picioarele pe pământ şi ne-a arătat că mai e mult până departe.

În ceea ce priveşte jucătorii, 2012 a adus în prim-plan câţiva fotbalişti despre care cu siguranţă vom mai auzi la nivel înalt: Chiricheş a devenit cel mai important fotbalist al apărării, Maxim şi-a depus «candidatura» pentru cel mai promiţător mijlocaş ofensiv, Torje tinde să devină liderul formaţiei, iar Grozav a confirmat că este un atacant pe care se poate conta. Alături de ei, ghinioniştii Măţel sau Grecu, care s-au accidentat exact când intraseră în vederile lui Piţurcă, mai aşteaptă doar o şansă pentru a confirma.

În aceste condiţii, pe baza statisticilor, putem face şi echipa anului: Tătăruşanu – Măţel (Tamaş, Găman), Chiricheş, Goian, Raţ – Bourceanu, Pintilii – Torje, C. Lazăr, Tănase – Marica (B. Stancu), Grozav.

Pe langă tineri, naţionala se bazează în continuare pe unii «veterani» precum Râaţ, Marica, Goian, Marius Niculae, Mutu, Costin Lazăr, Lobonţ sau Daniel Nicolae, unii dintre ei fiind ieşiţi o anumită perioadă din circuitul naţionalei fie din cauza unor accidentări, fie pentru că nu au mai prins echipa de bază la formaţia de club. Piţurcă resimte în continuare lipsa lui Chivu şi Rădoi care, deocamdată cel puţin, nu mai vor să răspundă convocărilor la naţională.

Pe parcursul anului am avut şi câteva «cazuri speciale». În primul rând, cel al lui Ştefan Radu de la Lazio, unul dintre cei mai buni fundaşi din Italia. Din păcate, el a suferit mai multe accidentări în acest an şi a stat luni întregi pe bară, revenind abia spre finalul sezonului, când Piţurcă l-a şi rechemat la lot. Tot pentru că şi-a pierdut statutul de titular a fost «pedepsit» şi Paul Papp, despre care la începutul anului se credea că va fi noul fundaş dreapta al echipei, numai că fostul jucător al Vasluiului nu a fost accidentat, ci a intrat într-un con de umbră în momentul transferului la Chievo Verona. Piţurcă îl aşteaptă în continuare să confirme, dar până în prezent se pare că adaptarea la rigorile campionatului italian este destul de dificilă…

Pe de altă parte, un fotbalist care a avut un 2012 de excepţie, Raul Rusescu, nu se regăseşte în planurile lui Piţurcă, tehnicianul ignorându-l în continuare deşi vorbim despre golgheterul campionatului şi un jucător care face furori în Europa. Alţi fotbalişti care confirmă în campionat, dar se lasă «aşteptaţi» la naţională sunt Chipciu, Gardoş, Alexe sau Adi Popa.

În final, o singură constatare: România a început anul având în tribune… 20 de spectatori la amicalul cu Turkmenistan, disputat în cantonamentul de la Belek, şi a urcat până la peste 53.000 de suporteri care ar fi dorit să vadă, la Bucureşti, un succes cu Olanda…

PE SCURT:

* S-au jucat 10 partide, 6 amicale (4-0 cu Turkmenistan, 1-1 cu Uruguay, 1-0 cu Elveţia, 0-0 cu Austria, 3-4 cu Slovenia, 2-1 cu Belgia) şi 4 oficiale, în preliminariile CM (2-0 cu Estonia, 4-0 cu Andorra, 1-0 cu Turcia şi 1-4 cu Olanda) * Bilanţ: 6 victorii, 2 egaluri, 2 înfrângeri, golaveraj 19-10 * Au fost utilizaţi 40 de jucători, din care nouă au fost debutanţi * Cel mai vârstnic - Lobonţ, 34 de ani, cel mai tânăr - Bumba, 18 ani * Chiricheş şi Bourceanu au evoluat în toate cele 10 partide * Chiricheş a avut cele mai multe minute jucate – 849 din 900 posibile * Cel mai puţin a evoluat Dragoş Grigore, şase minute * Cele mai multe goluri, patru, le-a înscris Torje, pe lângă el marcând alţi nouă coechipieri * Banderola de căpitan a fost purtată de patru tricolori: Raţ de şapte ori, M. Niculae, Marica şi Mutu câte o dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor