Retragerea trupelor anunţată de Putin - doar o mişcare diplomatică care a revitalizat economia Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (DAVID GOLDMAN / AFP / Getty Images)

Se pare că „sancţiunile” şi aşa zisele „costuri” pe care Statele Unite ar vrea să le impună Rusiei sunt o dorinţă de neîndeplinit până în acest moment.

Pe fondul conflictului intens din Ucraina, discursul împăciuitor şi declaraţiile diplomatice ale lui Vladimir Putin de miercuri au avut un efect revitalizant pentru economia rusească. Printre altele, preşedintele rus a declarat că a retras cei 40.000 de soldaţi de la graniţa Ucrainei şi că susţine alegerile de la Kiev.

Experţii din economie sunt de părere că ar fi „mult prea frumos pentru a fi adevărat”, şi nici nu se încadrează în profilul lui Putin.

Acţiunile, obligaţiunile şi rubla rusească au sărit din punctul critic în care erau şi au ajuns la cotele din luna martie.

În acest timp, de la începutul „sancţiunilor”, cotele economiei americane sunt în continuă scădere iar ameninţările lui Barack Obama s-au întors, cel puţin aparent, ca un bumerang asupra Statelor Unite.

Câteva cifre ale giganţilor ruşi arată creşteri uimitoare, unele dintre ele nemaiîntâlnite în ultimul an.

Cel mai mare exportator de gaze, Gazprom, a înregistrat o creştere a valorii de piaţă cu 7,3%, cotă asemănătoare cu cea din luna martie.

Rosneft, exportatorul de petrol rus, a înregistrat o creştere pe piaţa valorilor de 4,6%, această cotă fiind cea mai ridicată începând cu septembrie 2013.

Sberbank, banca prin care Putin îşi dirijează afacerile din umbră, a obţinut o creştere a acţiunilor cu 10%, cea mai mare cotă avută începând cu noiembrie 2011.

De asemenea, rubla s-a întărit în comparaţie cu moneda de rezervă cu 1,1% iar obligaţiunile Rusiei au revenit la cote normale, asemănătoare cu cele din luna martie.

În tot acest timp, acţiunile Statelor Unite sunt în cădere continuă începând din luna martie, Washingtonul suportând „costuri” usturătoare.

Pe lângă toate acestea, Rusia nu şi-a retras trupele de la graniţa cu Ucraina, conform Alianţei Nord Atlantice. Practic, discursul diplomatic al lui Putin avea ca scop doar „manipularea” directă a economiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie