Republica Moldova exportă salopete de protecţie în Polonia: Deputat PAS: Este foarte trist

Încărcătura care urmează să ajungă din Moldova în Polonia
Încărcătura care urmează să ajungă din Moldova în Polonia (Ryanair)

„Am luat act de accesul de mândrie al dlui Chicu în contextul exportului salopetelor de protecţie în Polonia”, se arată într-un mesaj al deputatului Platforma DA Alexandr Slusari deşi, a punctat acesta, „nu înţeleg raţionamentul economic care a condus spre transportarea unor cantităţi atât de mici cu un avion charter”.

Potrivit deputatului PAS Radu Marian, echipamentele de protecţie livrate marţi 14 aprilie de pe Aeroportul Chişinău spre Polonia sunt produse de o companie locală din Bălţi.

„Înseamnă că ne ʻscăldămʼ în echipamente de protecţie dacă ne permitem şi să exportăm? Atunci de ce Guvernul cumpără materiale din China (sau din altă parte) la preţuri de 2-3 ori mai mari decât cele disponibile pe piaţa locală? Pe fundalul lipsei acute a echipamentelor de protecţie şi a unei rate de infecţie a personalului medical care bate toate recordurile, asta arată foarte trist! Compania n-are absolut nicio vină că a exportat, doar n-o să aştepte la nesfârşit până Guvernul nostru îi face vreo ofertă!”, a scris pe contul său de socializare deputatul PAS.

Mai mult decât atât, acesta a ţinut să puncteze că moldovenii au ghinion întrucât i-a prins criza pandemică cu un Guvern care nu este în stare să facă nişte lucruri elementare. „Va trebui să-l chemăm pe Chicu în Parlament să ne explice cum am ajuns în această situaţie stupidă! Dar am o mare-mare nedumerire referitoare la afirmaţia dânsului precum că pe piaţa noastră nu există deficit şi suprasolicitare la o astfel de producţie”, a adăugat Radu Marian.

În acest context, Slusari a ţinut să sublinieze că recent a auzit declaraţia prim-ministrului Chicu despre o luptă acerbă a tuturor ţărilor afectate de pandemie pentru toate tipurile de echipamente de protecţie, „fraza a fost rostită în contextul explicaţiilor date privind echiparea insuficientă a medicilor şi a personalului medical din spitalele Moldovei”.

„Noi cunoaştem foarte bine, fiind antrenaţi în acţiuni de sprijinire a spitalelor, care este cel mai solicitat echipament de protecţie. După măşti instituţiile medicale în mod prioritar ne roagă să aducem mai multe salopete. Punând toate acestea cap la cap se creează impresia că actualmente cel mai mare deficit al guvernării este deficitul ruşinii”, se arată în mesajul deputatului Platformei DA.

Menţionăm că potrivit UNIMEDIA, Chicu a confirmat că este vorba de salopete pentru medici, care sunt produse de o companie privată de la Bălţi, însă „nu de echipament medical, cum se vorbea în unele critici”.

„Între timp, încărcăm cu ZIL-ul cutii de carton cu salopete cusute de antreprenori la Bălţi. Este operaţiune de export, de care avem sute în fiecare zi. Pentru care nu este necesar nici o autorizare a Comisiei Situaţii Excepţionale, deoarece nici zborurile cargo şi nici exportul comercial al salopetelor respective nu este restricţionat. Companiile din sectorul textilelor din RM s-au reorientat rapid şi confecţionează zeci de mii de salopete, pe care le vând. Inclusiv - la export”, a menţionat Ion Chicu.

Reprezentanţii unei companii aeriane străine au scris că sunt „mândri” că transportă „echipamente de protecţie” unor spitale din Polonia, echipamentul fiind din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe