Consilierul premierului RM: Guvernul gestionează bine situaţia de criză pandemică, iar medicii se infectează din lipsă de disciplină

Guvernul Chicu
Guvernul Chicu (gov.md)

Consilierul prim-ministrului moldovean Vitalie Dragancea a declarat că ieşirea tânărului medic de la Urgenţă cu o postare pe contul său de Facebook privind măştile şi mănuşile de proastă calitate pe care le-au primit toţi medicii la început nu a fost un lucru rău, „chiar cred că a fost un lucru bun”.

Mai mult decât atât, deşi acea postare a fost ştearsă în scurt timp, Vitalie Dragancea a menţionat că nu crede că cineva l-a ameninţat cu concedierea pe acel medic pentru că a vorbit despre măşti, „noi din start am anunţat că tot ce-a fost posibil de cumpărat la etapele iniţiale pe segmentul măşti medicale a fost cumpărat, apoi chiar şi s-a produs”.

„Nu am spus că medicii noştri au cele mai bune echipamente şi cele mai bune măşti, dar că au minimul necesar, respectând procedurile şi protocoalele medicale, da”, a declarat consilierul premierului de la Chişinău, deşi Dodon, Chicu şi Dumbrăveanu au declarat deseori că medicii din Moldova sunt dotaţi cu tot necesarul.

„Erau cele mai bune măşti medicale acolo? Sigur nu. Acum apropo au primit, din câte cunosc, un lot mai mare de măşti performante, ca să spunem aşa, care oferă o siguranţă mai mare. Dar ca să înţelegeţi, noi suntem în situaţia în care 200 de ţări din lume, caută acelaşi set de produse. Şi imaginaţi-vă că Republica Moldova nu este ţara cu cel mai mare potenţial financiar. Să gestionezi o situaţie de epidemie este complicat”, a declarat Dragancea într-un interviu pentru UNIMEDIA.

Mai mult decât atât, acesta a menţionat că atunci când ascultă criticile acide la adresa autorităţilor îi vine permanent în minte o vorbă care sună aşa „nu poţi pierde ceea ce nici nu au avut”, subliniind că Moldova nu a avut sistem de sănătate perfect, nu a avut multe lucruri şi acest lucru se vede astăzi.

„Uitaţi-vă că avem sisteme de sănătate în state pe care le consideram şi pe care le considerăm în continuare că sunt mul mai dezvoltate decât noi atât civilizaţional cât şi economic, şi sistemele lor de sănătate nu fac faţă. Uitaţi-vă ce se întâmplă în SUA, Franţa, Spania. În opinia mea Republica Moldova se descurcă bine şi cifrele asta probează, dar noi trebuie să fim în continuare foarte prudenţi”, a adăugat consilierul lui Ion Chicu.

Cât despre numărul mare de lucrători medicali infectaţi cu virusul Wuhan în Moldova, 25 la sută din numărul total al persoanelor infectate, Dragancea a specificat că atunci când se vorbeşte despre foarte multe cazuri de infecţie în rândul lucrătorilor medicali în raioane, „noi vorbim despre cazuri care nu s-au produs la locul de muncă”, afirmaţie considerată stranie de către societatea civilă din Moldova.

„Noi avem probleme cu disciplina”, a adăugat consilierul prim-ministrului, dând de înţeles că cei mai mulţi medici s-au infectat din cauza lipsei de disciplină. Dând ca exemplu spitalul din Suceava, România, managementul căruia a fost preluat de militari după ce fosta conducere a fost depăşită total de situaţie, Dragancea a dat de înţeles că acest lucru ar fi benefic şi pentru Moldova.

„Capacitatea Guvernului de a gestiona această situaţie, până ce se arată bună şi eu judec după cifră, pentru că noi urmărim cifrele noastre, ale statelor vecine şi mai largi, noi chiar o gestionăm bine cu resurse mult mult mai modeste”, a conchis consilierul lui Chicu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe