Republica Moldova deschide dosar penal împotriva guvernatoarei găgăuze pro-ruse Evghenia Guţul

Vladimir Putin şi Evghenia Guţul
Vladimir Putin şi Evghenia Guţul (facebook. com / Evghenia Guţul)
Redacţia
25.04.2024

Procurorii din Republica Moldova au anunţat, miercuri, trimiterea în instanţă a unui dosar penal deschis împotriva guvernatorului regiunii moldoveneşti Găgăuzia, Evghenia Guţul, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, guvernatoarea regiunii găgăuze - aliată fidelă a Kremlinului, este acuzată de canalizare de fonduri din Rusia către un partid pro-Moscova.

Guţul, care a ieşit din anonimat anul trecut câştigând alegerile pentru conducerea regiunii autonome Găgăuzia, are relaţii tensionate cu guvernul central de la Chişinău - preocupat de alftel de eforturile Rusiei şi oligarhilor exilaţi de a se amesteca în peisajul politic moldav menite să abată ţara de la cursul ei pro-european.

Evghenia Guţul este acuzată că a canalizat fonduri din Rusia în perioada 2019-2022 pentru a finanţa partidul pro-rus "Şor", acum interzis, înfiinţat de Ilan Şor, omul de afaceri pro-rus aflat în exil şi condamnat pentru fraudă în Republica Moldova.

"Guţul [...] a fost implicată activ în introducerea sistematică în Republica Moldova a unor mijloace financiare necontabilizate care au fost primite de la un grup criminal organizat, în principal din Federaţia Rusă", au declarat procurorii.

Cunoscută pentru opiniile sale puternic pro-ruse şi pentru faptul că a cerut legături mai strânse cu Moscova, guvernatoarea găgăuză a calificat cazul ca fiind fabricat, într-o declaraţie pe canalul său Telegram.

Dacă va fi găsită vinovată, ea ar putea fi închisă între 2 şi 7 ani şi, de asemenea, i se va interzice să deţină funcţii guvernamentale, se arată în declaraţie.

Reamintim că de la alegerea sa în funcţie, preşedinta Maia Sandu a depus toate eforturile pentru a pune şi păstra Republica Moldova pe direcţia către aderarea la Uniunea Europeană până în 2030 şi de a o scoate total de pe orbita Rusiei.

Relaţiile Chişinăului cu Kremlinul s-au destrămat complet după ce primul a condamnat invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina vecină, a acuzat Moscova că a pus la cale răsturnarea guvernului moldav şi în final chiar a expulzat diplomaţi ruşi.

Tensiunile de la Chişinău păreau să fie în creştere după ce Guţul, Şor şi alţi politicieni pro-ruşi au anunţat la Moscova, la sfârşitul săptămânii trecute, formarea unui bloc denumit "Victorie" pentru a participa la referendumul privind aderarea la UE, convocat de Sandu pentru luna octombrie. Plebiscitul urmează să aibă loc în paralel cu alegerile prezidenţiale.

În ultimele luni, Guţul a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu oficiali de rang înalt, iar luna trecută s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Procurorii o acuză, de asemenea, pe Guţul că a plătit persoane pentru a participa la protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Şor în 2022. Femeia a fost acuzată anterior şi că a mituit alegătorii în timpul alegerilor locale din 2023. Ea a negat acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor