Renzi refuză să demisioneze deşi partidul său a câştigat doar 12% în alegerile regionale

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Franco Origlia/Getty Images)
Andrei Popescu
08.11.2017

Alegerile regionale din Sicilia de duminică s-au soldat cu victoria lui Nello Musumeci, un candidat al partidului lui Silvio Berlusconi, în timp ce încrederea în Partidul Democrat al lui Matteo Renzi s-a concretizat într-un procent de 12%.

Şi în suburbia Ostia din Roma, victoria candidatului formaţiunii Mişcarea Cinci Stele (M5S) părea să fie foarte probabilă.

Votul din Sicilia a fost văzut ca un semnal de alarmă pentru alegerile naţionale din 2018.

Dar, în ciuda înfrângerilor, Renzi, care a demisionat din funcţia de premier al Italiei în 2016 după ce a pierdut referendumul pe tema reformei constituţionale, insistă că va rămâne pe poziţie.

“Au început să mă pună pe margine de câteva luni, dar nu vor reuşi nici de această dată”, a afirmat Renzi.

El a făcut referire la “dovezile false” într-o anchetă de corupţie care îl vizează pe tatăl său şi a precizat că este vorba de o tactică de a-l înlătura.

Renzi a pretins că nu este totul pierdut şi că Partidul Democrat are şanse reale de a câştiga peste 40% din voturi la alegerile generale din 2018 – cu condiţia ca luptele din sânul partidului să înceteze.

El a indicat faptul că partidul se află deja “într-o coaliţie”, făcând referire la suportul Partidul Democrat (PD) pentru guvernul premierului Paolo Gentiloni.

“Dacă PD face tot posibilul şi pune capăt luptelor interne, împreună cu tovarăşii noştri de drum, putem ajunge la procentul de 40% pe care l-am obţinut de două ori în campaniile electorale pe care le-am condus – alegerile europene din 2014 şi referendumul privind referendumul constituţional din 2016”, a mai precizat fostul premier italian.

El a adăugat că partidul doreşte să atragă mai mulţi parteneri de coaliţie de stânga şi centru.

Recent, Renzi a avertizat că Italia este pe cale să devină “neguvernabilă” din cauza ascensiunii partidelor eurosceptice.

De asemenea, el i-a atacat pe liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, pe liderul partidului Lega Nord, Matteo Salvini şi pe liderul M5S, Beppe Grillo.

Renzi a precizat pentru El Pais: “Este adevărat că există forţe populiste în Italia care sunt foarte periculoase în ochii observatorului european. M5S este, în grupul european, mai mult anti-european. Salvini, care a încheiat o înţelegere cu Berlusconi, este un populist. Şi cu ei, bineînţeles, este imposibil să ajungi la acorduri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor