Carles Puigdemont eliberat condiţionat de poliţia belgiană

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Pau Barrena/AFP/Getty Images)

După hotărârea luată de o instanţă din Bruxelles, fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont şi alţi patru membri ai fostului său Cabinet au fost eliberaţi duminică, dar cu unele condiţii.

În timp ce s-a anunţat decizia, susţinători ai lui Puigdemont au fost văzuţi în faţa tribunalului din capitala belgiană, în semn de solidaritate cu fostul preşedinte ale Cataloniei.

Săptămâna trecută, guvernul spaniol a emis un mandat de arestare european pe numele lui Puigdemont şi a celor patru membri ai fostului său Cabinet: Antoni Comin, Clara Ponsati, Lluis Puig şi Meritxell Serret.

Puigdemont a plecat în Belgia la scurt timp după ce Madridul a preluat controlul asupra regiunii şi acum se confruntă cu acuzaţii de rebeliune, răzvrătire, utilizare eronată a fondurilor publice, nesupunere şi abuz de încredere ca urmare a campaniei secesioniste.

Sâmbătă, Puigdemont a făcut apel la crearea unui front politic catalan unit în faţa alegerilor din luna decembrie.

Joia trecută, Înalta Curte a Spaniei a decis ca nouă membri ai fostului Cabinet catalan să rămână în arestul poliţiei pe perioada investigaţiei în aşteptarea unui eventual proces. Unul dintre cei nouă a fost eliberat ulterior pe cauţiune.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut alegeri anticipate pentru ziua de 21 decembrie, după ce a demis guvernul catalan al lui Puigdemont şi a impus o conducere directă asupra regiunii autonome Catalonia. Madridul a luat aceste măsuri dure în urma deciziei parlamentarilor catalani de a declara unilateral, în 27 octombrie, independenţa regiunii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe