Regimul chinez este în criză, susţine un oficial al partidului

Vladimir Putin, împreună cu He Guoqiang, oficial senior al Partidului Comunist Chinez în St. Petersburg, 21 iunie 2012.
Vladimir Putin, împreună cu He Guoqiang, oficial senior al Partidului Comunist Chinez în St. Petersburg, 21 iunie 2012. (Alexei Nikolsky / AFP / Getty Images)
Lin Feng
03.07.2012

Într-o serie de informări interne adresate unor cadre de nivel înalt din trei provincii ale Chinei, un înalt oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC) a declarat că partidul este în pericol din cauza corupţiei răspândite, potrivit unei publicaţii din Hong Kong.

He Guoqiang, secretarul Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară (CCDI) şi membru al Comitetul Permanent al Biroului Politic, organul care conduce China, a făcut în mod repetat comentarii despre "pierderea controlului în trei puncte importante" şi a vorbit despre "teoria paraliziei" Comitetului de disciplină, în timpul conferinţelor organizate de CCDI şi de directorii departamentelor de supraveghere provincială.

Cele trei puncte importante în care este pierdut controlul se referă la faptul că regimul central va pierde controlul asupra autorităţilor locale, asupra ghidării organizaţiilor de partid şi asupra punerii în aplicare a politicilor din mediul rural, l-a citat numărul din iunie al revistei Trend din Hong Kong pe He Guoqiang.

Pierderea controlului este rezultatul unui eşec de lungă durată în relaţiile dintre comitetele centrale şi provinciale de partid şi guverne, culminând într-o criză care ar putea afecta în mod cuprinzător punerea în aplicare a politicilor în domeniile politic, organizatoric şi ideologic, a arătat articolul, parafrazându-l pe He.

Revista nu a precizat unde şi când a făcut He Guoqiang aceste observaţii, dar a făcut referire la o serie de informări interne recente, lăsând să se înţeleagă că aceste informări au fost sursa.

Corupţia şi depravarea

La un forum intern de la Beijing, de la începutul acestei luni, He Guoqiang s-a întâlnit cu secretarii şi secretarii adjuncţi ai Comisiilor Provinciale de Inspecţie Disciplinară din provinciile Hebei, Henan şi Shandong, şi din două oraşe (Beijing şi Tianjin). Conform articolului din revista Trend, He ar fi afirmat că "Există o tendinţă răspândită a autorităţilor locale să se folosească de "situaţii speciale" ca scuze pentru a acapara arbitrar puterea, a face abuz de putere şi a cere şi mai multă putere".

He a indicat faptul că oficialii provinciali, care pierd controlul la nivel local, creează probleme pentru regimul central. Nemulţumirile publice, problemele economice şi contradicţiile fierb la foc mic şi se agravează, acest lucru ducând la o distanţare între oficialii de partid locali şi cetăţeni, care are drept rezultat înstrăinarea localnicilor de regimul central şi care pune şi mai multă presiune asupra centrului.

Comportamentul "corupt şi depravat" a pătruns la nivelurile locale de partid, în conformitate cu articolul din Trend. Complicitatea funcţionarilor cu mediul de afaceri şi crima organizată i-a înfuriat pe oameni.

Există o pierdere completă a controlului în domeniul politicii şi administrării rurale, funcţionarea normală a organizaţiilor de partid şi a structurilor administrative stagnând, a raportat articolul, parafrazându-l pe He.

Unele structuri administrative de partid sunt manevrate de crima organizată, care conlucrează cu autorităţile locale pentru a manipula şi a stoca produsele agricole, în scopul creării unor dezechilibre între aprovizionare şi cerere, potrivit articolului.

He Guoqiang le-a spus secretarilor provinciali ai comisiilor de disciplină că nu ştie cum să străpungă, să rezolve sau să diminueze aceste probleme, afirmând că "nu pot oferi un răspuns corect şi eficient... Cu siguranţă că nu există niciun fel de [soluţie] specifică în acest moment".

Perioadă critică

Nu este prima dată când liderii PCC au recunoscut recent că partidul se confrunta cu mari probleme.

Potrivit unui articol din ediţia lunii mai a revistei Trend, Xi Jinping, viitorul lider al Chinei, a avertizat la un seminar politic pentru Consiliul de Stat şi oficialii de rang ministerial că Partidul este pus în pericol prin corupţie.

Xi a menţionat în mod special fenomenul oficialilor "goi", referindu-se la funcţionarii de partid care şi-au trimis membrii familiilor şi şi-au transferat activele în străinătate. Aceste cadre, cu dublă cetăţenie, sunt tot mai frecvente.

Alte cadre fac în aşa fel încât soţiile lor sau alte rude să obţină locuri de muncă confortabile la întreprinderile de stat, având o varietate de privilegii.

Există, de asemenea, fenomenul celor "trei cheltuieli publice", referindu-se la bonusurile generoase acordate de stat oficialilor care au atras furia publicului faţă de partid.

"Societatea crede că aceste... maladii vor cauza colapsul partidului şi al naţiunii", a spus Xi.

Într-un discurs oficial publicat pe 14 aprilie, liderul chinez Hu Jintao a afirmat că "Partidul se află într-o perioadă critică".

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor