Regatul Belgiei îşi sărbătoreşte marţi Ziua Naţională

Regele Albert al II-lea al Belgiei şi regina Paola (Denis Closon-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
21.07.2009

Regatul Belgiei îşi sărbătoreşte marţi Ziua Naţională, care marchează 178 de ani de la depunerea jurământului de fidelitate de către primul rege al Belgiei, Leopold I de Saxa-Coburg, faţă de Constituţia poporului belgian.

În discursul tradiţional rostit în ajunul Sărbătorii Naţionale, regele Albert al II-lea a lansat un apel la mai multă etică în domeniul economic şi financiar şi a subliniat, de asemenea, necesitatea adaptării structurilor instituţionale ale ţării.

"În sectorul financiar, mulţi responsabili au cedat presiunii pieţelor pentru a genera pe termen scurt marje de profit totuşi mai ridicate, nerealiste şi fără legătură cu economia reală. Consider aşadar extrem de important să pledez pentru dezvoltarea unei etici în domeniul economico-financiar. Aceasta trebuie să fie, evident, însoţită de punerea la punct a anumitor reguli şi norme ce trebuie respectate, pentru controlul intermediarilor şi a produselor financiare. Aceste controale vor trebui să fie nu numai consolidate, dar şi internaţionalizate", a spus regele Albert al II-lea al Belgiei.

De asemenea, şeful statului belgian s-a pronunţat pentru o reformă a structurilor instituţionale astfel încât entităţile federale să aibă mai multe responsabilităţi.

"Pentru a face faţă crizei în Belgia, cred că trebuie să ne punem ordine şi în structurile instituţionale. Să ne punem de acord asupra unei reforme de stat care să asigure o mai mare responsabilitate entităţilor federale, o solidaritate indispensabilă şi o putere federală eficace care să dispună de mijloacele necesare în domeniile sale de jurisdicţie", a adăugat Albert al II-lea.

În fine, regele Belgiei a invitat comunităţile şi regiunile ţării să promoveze învăţământul şi o politică de formare profesională de calitate, adaptată provocărilor economice viitoare.

* * *

Belgia este situată pe frontiera ce divide Europa saxonă de Europa latină. Regiunea de limbă neerlandeză Flandra, situată în jumătatea de nord a ţării, are 58% din populaţie, iar regiunea de limbă franceză Valonia, situată în jumătatea de sud, are 32% din populaţie. Regiunea Capitalei Bruxelles, oficial bilingvă, este o enclavă majoritar francofonă situată în regiunea flamandă, dar în apropiere de frontiera cu regiunea valonă şi are 10% din populaţie. O mică comunitate germanofonă trăieşte în estul Valoniei.

Şeful statului este Regele, actualmente Albert al II-lea, dar acesta are prerogative reduse. El numeşte primul ministru, dar acesta trebuie să aibă sprijinul Parlamentului. Primul ministru este şeful guvernului federal, format dintr-un număr egal de miniştri neerlandofoni şi francofoni. Sistemul juridic este bazat pe dreptul civil ce îşi are originile în Codul Napoleonian.

Parlamentul federal este bicameral, format din Senat şi Camera Reprezentanţilor. Primul este format din 40 de membri aleşi, 21 reprezentanţi ai comunităţilor şi 10 membri cooptaţi. Membrii majori ai familiei regale care sunt în lista de succesiune la tron sunt senatori de drept. Camera inferioară este formată din 150 reprezentanţi aleşi în 11 arondismente electorale, prin vot proporţional. Deoarece Belgia este una dintre puţinele ţări cu participare la vot obligatorie, este ţara cu una dintre cele mai mari prezenţe la vot.

Din anii 1970, în Belgia nu mai există partide politice naţionale, acestea divizându-se pentru a reprezenta interesele politice şi culturale ale comunităţilor. Principalele partide din fiecare comunitate reprezintă trei grupuri politice importante: liberalism (Flamanzii Liberali si Democrati (VLD) în Flandra şi Mişcarea Reformatoare a Belgiei (MR) în Valonia), creştin-democraţii conservatori (Partidul Flamand Crestin-Democrat (CD&V) în Flandra şi Centrul Democrat Umanist (CDH) în Valonia) şi social-democraţii (Alternativa Progresistă Socialistă (Sp.a) în Flandra şi Partidul Socialist (PS) în Valonia). O serie de partide au reuşit să obţină o reprezentativitate semnificativă începând cu jumătatea secolului trecut organizate pe teme naţionaliste, lingvistice şi de mediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor