Reflectoarele pe România! Dezbateri în Parlamentul European. Dăncilă şi Toader vor fi prezenţi şi ei

Situaţia statului de drept în România, "Jandarmeriada", progresele înregistrate de România în cadrul MCV, legile Justiţiei sunt subiecte ce urmează a fi dezbătute de către liderii UE. Urmează o rezoluţie...
Parlamentul European, intrarea principala
Parlamentul European, intrarea principala (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se întruneşte, luni seară, la Strasbourg, într-o „şedinţă extraordinară” pe tema situaţiei din România, a anunţat Parlamentul European. Şedinţa de luni precede dezbaterea ce va avea loc în plenul PE referitoare la protestele din 10 august şi la situaţia statului de drept în România.

Potrivit anunţului făcut de Parlamentul European şi preluat de România Liberă, membrii Comisiei LIBE vor avea, luni seară, la Strasbourg, o „şedinţă extraordinară” în care va avea loc un „schimb de opinii” între membrii comisiei şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre „situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei”.

La dezbatere au fost incluse, ca puncte de referinţă, două rapoarte, respectiv Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) şi Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea în Parlament a legilor justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind CSM.

Două zile mai târziu, respectiv miercuri, în plenul Parlamentului European este programată o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august şi a statului de drept în România, discuţie la care cutuma europeană prevede invitarea premierului ţării respective, în acest caz Viorica Dăncilă. Şi Tudorel Toader se pare că va lua cuvântul în plen, sau cel puţin aşa a anunţat ministrul.

''Săptămâna viitoare voi merge cu doamna premier la Strasbourg, pentru o intervenţie în Parlament, în adunare, după care voi reveni în ţară şi, probabil, sper să am răgazul, pentru a face public acel raport de evaluare (al lui Augustin Lazăr n.r.), în tot cazul într-un termen scurt'', declara Toader pe 28 septembrie.

Reamintim că dezbaterea ce va avea ulterior loc în plenul Parlamentului European va avea drept finalitate adoptarea unei rezoluţii, cu privire la statul de drept în România. Adoptarea acesteia a fost amânată pentru noiembrie, declara joi europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai.

Întrebată ce impact are asupra României adoptarea acestei rezoluţii, Nicolai a răspuns: "Este un document politic. Nu are niciun impact. Poate să conţină evaluarea asupra situaţiei statului de drept şi eventuale recomandări făcute României".

Reamintim că dezbaterile din Parlamentul European vor avea loc în condiţiile în care România îşi revine după "Jandarmeriadă" iar sesiunea Parlamentară a început tumultos, cu blocarea audierilor în Comisia de apărare din Senat a ministrului de Interne, a Prefectului şi a maiorului Cazan, cu modificarea Regulamentului camerei astfel încât Opoziţia să poată fi scoasă cu forţa din Parlament dacă deranjează, cu respingerea înfiinţării unor comisii pentru "Jandarmeriadă" şi pesta porcină. Pe rolul Parlamentului, urmează, de altfel, să intre în curând legi controversate iar în spaţiul public se vorbeşte tot mai mult de o OUG pentru amnistie şi graţiere, ba chiar de încă o OUG cu dedicaţie pentru Dragnea.

În acelaşi timp, nume sonore ale PSD s-au lansat în postări ofensatoare la adresa ţărilor partenere şi în special a Germaniei, atacuri de care Guvernul nu s-a disociat.

Mai amintim că, recent, comisarul european Günther Oettinger a declarat public că România e nominalizată în rândul ţărilor care "vor să slăbească sau să distrugă proiectul european" alături de Polonia, Ungaria şi guvernul italian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne