Referendumul lui Traian Băsescu a primit aviz negativ

Mesajul preşedintelui Traian Băsescu în faţa Camerelor reunite din Parlamentul României (Epoch Times România)
Epoch Times România
18.06.2013

Propunerea preşedintelui Traian Băsescu de organizare a referendumului pentru Parlament unicameral cu 300 de aleşi a primit marţi aviz negativ. Avizul este însă unul consultativ. Luni, Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat aviz favorabil solicitării lui Traian Băsescu.

Propunerea de referendum a preşedintelui a primit aviz negativ din partea Parlamentului, cu 191 de voturi "pentru", 123 "împotrivă" şi 69 de abţineri.

Preşedintele a informat în 11 iunie că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari, adăugând că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată la referendumul din 2009.

Traian Băsescu a trimis săptămâna trecută conducerii Legislativului o scrisoare în care solicită organizarea unui nou referendum. Preşedintele a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că va lua o decizie privind data declanşării referendumului pe tema parlamentului unicameral după ce se vor încheia două etape.

”Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă 2 lucruri: adoptarea noii legi a referendumului şi adoptarea de către Parlament a Constituţiei revizuite. În acest interval voi lua decizia, sau după ce se petrec, voi lua decizia cu privire la dată. Nu există din punctul meu de vedere nicio diferenţă între referendum validat cu 30% sau cu 50%. Voi declanşa referendumul în ambele condiţii dacă voi constata că Parlamentul nu respectă referendumul din 2009”, a precizat preşedintele.

Potrivit articolului 11 din Legea referendumului, "preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional".

Aliniatul 2 al art. 11 precizează că "Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor