Referendum şi parlamentare într-o zi. PD vrea să reducă numărul deputaţilor în Parlament de la 101 la 61

(facebook.com/igor munteanu)
Maria Maevschi
14.11.2018

Preşedintele Partidului Democrat (PD), Vladimir Plahotniuc, a anunţat în cadrul unui briefing de presă că în data de 24 februarie 2019, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, fracţiunea pe care o reprezintă intenţionează să organizeze un referendum în vederea reducerii numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 61.

Potrivit acestuia, un Parlament „optimizat, bine structurat şi organizat” ar putea deveni mult mai eficient, deputaţii vor fi mai responsabili iar activitatea lor va putea fi supravegheată mult mai eficient de către societate.

Totodată, Plahotniuc a ţinut să amintească că subiectul privind reforma politică a fost discutat la congresul Partidului Democrat în anul 2016 atunci când a fost ales preşedintele acestei formaţiuni politice.

„Încă atunci am declarat că reforma politică în RM presupune optimizarea parlamentului şi a guvernului, transmiterea reală a controlului asupra parlamentului în mâinile poporului şi identificarea pârghiilor prin care cetăţenii să-i poată sancţiona pe cei care nu-şi fac treaba în timpul mandatului”, a declarat Plahotniuc.

Cu toate că cetăţenii Republicii Moldova protestează de câţiva ani buni împotriva guvernării PD, liderul acestei formaţiuni a ţinut să specifice ca şi acest proiect va fi mai întâi discutat cu cetăţenii. Mai mult decât atât, Plahotniuc a menţionat că dacă oamenii vor susţine acest proiect, atunci discuţiile vor fi purtate ulterior cu experţii locali, precum şi cu experţii Comisiei de la Veneţia.

De menţionat este faptul că până în prezent, Partidul Democrat nu a ţinut cont niciodată de propunerile venite din partea experţilor Comisiei de la Veneţia, iar ca rezultat a urmat sistarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova, iar mai nou, la 13 noiembrie, Parlamentul European a dezbătut într-o şedinţă plenară proiectul unei rezoluţii critice la adresa R. Moldova descrisă drept stat „capturat de interese oligarhice”, care „regresează de la standardele democratice şi statul de drept”.

Liderul PD a mai afirmat că un referendum în acest sens va avea loc odată cu petrecerea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, acesta fiind un moment oportun pentru desfăşurarea unui astfel de referendum, întrucât, a specificat Plahotniuc, nu ar necesita cheltuieli suplimentare din bugetul de stat şi desigur există certitudinea unei prezenţe mari la urne.

„Aşadar am decis împreună cu colegii din PD astăzi să pregătim o iniţiativă de organizare şi petrecere a unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare şi suntem siguri că ea ne va ajuta pe noi să luăm decizii ulterioare în Parlamentul următor”, a concluzionat Plahotniuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor