Reducerea CAS în impas. FMI şi Guvernul Ponta nu au ajuns la un acord

Andrei Pricopie
13.06.2014

alte articole

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.06.2014

Fondul Monetar Internaţional şi Guvernul Ponta nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa reducerii CAS-ului de la 1 iulie, astfel că discuţiile dintre cele două părţi vor continua la următoarea vizită la Bucureşti a misiunii FMI, care va avea loc probabil în iulie sau august, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Sursele citate susţin că board-ul FMI se va reuni abia în toamnă pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare. Totodată, din datele actuale reiese că reprezentanţii FMI vor pleca din Bucureşti fără o scrisoare de intenţie înmânată de către autorităţile române, iar la board-ul din toamnă, cel mai probabil în luna noiembrie, vor fi astfel analizate atât rezultatele acestei misiuni de evaluare, cât şi cele ale misiunii programate pentru iulie-august.

La începutul lunii iunie, misiunea FMI a venit la Bucureşti pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar una din temele principale ale discuţiilor cu autorităţile române a fost posibilitatea reducerii CAS cu 5% de la jumătatea anului. Totodată, misiunea a analizat execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat.

Guvernul s-a angajat, în ultima scrisoare de intenţie, că va face eforturi să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră "neutră din punct de vedere bugetar", cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat însă că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, dacă nu se îmbunătăţeşte colectarea încasărilor, în condiţiile în care în primul trimestru nerealizările la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe şi impozite.

Potrivit Realitatea Tv, impasul la care s-a ajuns acum între FMI şi Guvernul Ponta a fost determinat de faptul că există un set de măsuri de susţinere a economiei pe care premierul Victor Ponta insistă se le implementeze în perioada următoare, dar care nu pot fi acceptate de FMI. Reducerea contribuţiilor sociale cu 5% de la 1 iulie înseamnă un cost suplimentar în bugetul statului - 2,5 miliarde lei pentru 2014 şi 5 miliarde de lei în 2015. Premierul a promis, de asemenea, că până în 2017 dă în funcţiune autostrada Comarnic-Braşov. Şi ar mai fi ceva. Promisiunea majorării bugetului ministerului Apărării cu 700 de milioane de lei, o mişcare care la fel ar creşte deficitul cu 0,2% din PIB.

Însă aceste promisiuni, fără o susţinere financiară printr-o mai bună colectare a taxelor, vor face ca România să nu mai poată respecta ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB agreată cu FMI.

Partea bună în situaţia fericită în care vom rămâne fără acord cu FMI este că se va vedea clar modul în care este guvernată ţara, susţine analistul economic Florin Cîţu. "Eu am spus de acum vreo doi ani că România nu mai are nevoie de acord cu FMI, nu pentru că economia ar fi sănătoasă şi că România o duce bine, ci pentru că acordul cu FMI a fost folosit ca un paravan care acoperea ineficienţa, corupţia, din sistemul public. FMI a girat cu alte cuvinte corupţia din aparatul public şi ineficienţa din aparatul public. Din acele motive România nu are nevoie de un acord cu FMI", a declarat acesta, citat de Realitatea Tv.

Consiliul Director al FMI a aprobat, la sfârşitul lunii martie, prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST). Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST).

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că România nu va mai avea nevoie de un nou acord cu FMI după expirarea actualului acord, în 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor