Reding: UE are nevoie de un ministru al justiţiei, după cazurile României şi Ungariei

Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie
Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.07.2012

Comisarul pentru justiţie, Viviane Reding, consideră că UE are nevoie de un minister al justiţiei care să aibă puterea să aducă o ţară în faţa CJUE dacă aceasta încalcă independenţa justiţiei.

”Ne aşteptăm ca cerinţele noastre să fie îndeplinite punct cu punct. Până acum nu s-a mai întâmplat aşa ceva. România a înregistrat progrese în reforma justiţiei în ultimii ani. Totul a fost anulat în două săptămâni printr-un soi de puci al ordonanţelor de urgenţă. Ce s-a întâmplat în România contravine tututor regulilor statului de drept din UE”, a declarat Viviane Reding, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Aşa cum la nivel economic şi financiar se vorbeşte de un control mai puternic şi de o mai bună supraveghere şi s-a avansat ideea unui ministru european de finanţe, acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi în ceea ce priveşte justiţia.

”Dacă vorbim acum de o Uniunea politică, statul de drept trebuie să fie un punct central. Avem nevoie de instrumente mai puternice (...) Cred că avem nevoie, într-un viitor nu prea îndepărtat, de un ministru european al justiţiei care să aibă mijloacele să asigure aplicarea statului de drept din UE, inclusiv să reclame la CJUE, în cazul în care independenţa justiţiei este pusă în pericol într-un stat”, a precizat Reding, întrebată ce poate face UE în cazuri precum cele ale României şi Bulgariei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor